O otpadu, spremnicima, sortirnici..."Tko je dobio račun za smeće od 30 eura, može se obratiti novinarima"

MGA | 3.9.2024. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom aktualca varaždinskog Gradskog vijeća, koje je u tijeku, vijećnik Ivan Čehok, kako ističe, prenio je komentare građana koji kažu da grad smrdi "iako smeće plaćaju 30 eura tj. više od struje". Pitao je i što je sa polupodzemnim spremnicima, od kojih su neki postavljeni, ali se i dalje ne koriste. Slično pitanje vezano za funkcioniranje polupodzemnih spremnika postavili su i drugi vijećnici. Čehok je također pitao kako je moguće da je sortirnica dobila dozvolu i za miješani komunalni otpad.

Gradonačelnik Neven Bosilj, odgovarajući Čehoku, kaže da nitko nema račun 30 eura tj. ako je netko dobio takav račun, može se obratiti novinarima, komentirajući kako Čehokovi vijećnici "snimaju pune kontejnere, prije odvoza smeća, i to objavljuju po društvenim mrežama".

Za polupodzemne spremnike, koji još nisu u funkciji, Bosilj kaže da je to nažalost problem koji je proizašao iz javne nabave. Drugi dio spremnika isporučila je slovenska tvrtka Aplast te su, kaže gradonačelnik, tvrdili da imaju bravice, ali se ispostavilo da ih nemaju. 

- Uspjeli smo provesti nabavu i za bravice, i od sljedećeg tjedna će se ugraditi bravice i skinuti zaštitna folija sa spremnika - rekao je Bosilj.

Također kaže da će sljedeći tjedan biti svečano puštena u rad Sortirnica.

- Ne znam otkud ta ideja da će tamo ići miješani komunalni otpad. Tvrtka je možda registrirana za sve, ali znamo što je potpisano s Fondom i EU i to će biti prva sortirnica puštena u rad te neće biti samo za Grad Varaždin. Imamo potpisane sporazume s 20 JLS-ova iz kojih će se također dovoziti reciklabilni otpad - kaže gradonačelnik.