Reformisti: Odustati od projekata puno je lakše nego osmisliti i realizirati nove!

VV | 22.9.2021. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Na današnje odluke Županijske skupštine gdje se glasalo i od odustajanja nekih projekata prošle vlasti kao i preusmjeravanje sredstava u druge svrhe, reagirali su iz Narodne stranke - Reformista.

- Ništa od kupole nad atrijem i dekotrativne rasvjete na Vodotornju - novci idu za zdravstvo i obrazovanje

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Novu vlast HDZ-a, HNS-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka u Varaždinskoj županiji do sada nismo kritizirali jer smo smatrali da je nužno određeno vrijeme da se upoznaju sa načinom rada i funkcioniranja Županije i predstave svoje projekte i programe koje će realizirati.

Nažalost, do sada smo imali prilike čuti samo što će se sve obustaviti i od kojih će se projekata odustati. Kao obrazloženje za "bježanje" od projekata navodi se želja za postizanjem "ušteda" novca koji će se onda nekome po nekom ključu podijeliti.

U tom smislu želimo istaknuti da je župan Čačić u blagajni ostavio 50 milijuna kuna viška, uz činjenicu da je u blagajni na početku mandata 2017. nakon HNS-ovog župan Štromara zatekao preko 11 milijuna kuna minusa.
Taj višak ostvaren je uz činjenicu da smo realizirali preko 860 milijuna kuna projekata u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, turizmu... a čime smo tri godine zaredom u mandatu župana Čačića bili najuspješnija županija u povlačenju EU novca u Hrvatskoj.

Istovremeno, postizane su uštede tamo gdje ih je zaista trebalo postići, smanjenjem administrativnog aparata, ukupno za više od trideset posto. Nažalost, prethodna vlast HNS-a i SDP-a dokazala je da ne zna i ne želi realizirati projekte, pa im je u tom smislu, kao što vidimo, odustajanje od projekata blisko. Nerealiziranje projekata kao i spremnost na odustajanje od već pripremljenih je naravno puno jednostavnije od osmišljavanja i realizacije novih.

Projekt atrija povezan je s EU Interreg projektom uređenja podruma Županijske palače, a koji za cilj ima prezentaciju kulturnih i prirodnih bogatstava naše županije. Županija, kao što se vidi iz prijedloga rebalansa proračuna, ima ozbiljan višak novca koje prenosi u sljedeću godinu, što je situacija koju je ostavio župan Čačić,a koju nema gotovo nitko u RH kad govorimo o županijama, općinama i gradovima. Dakle, od projekata se ne odustaje jer nema novaca ilise oni žele dati u druge namjene. Jedini mogući prihvatljivi argument za odgoduje da se pokuša dobiti EU novac za natkrivanje atrija, kao što je dobiveno i za uređenje podruma, a što je i razlog da natkrivanje nije započelo u mandatu župana Čačića.U kontekstu EU sredstava, od nove vlastiočekujemo nastavak projekata."

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci