NS Reformisti: Mjesni odbori ne funkcioniraju već više od 6 mjeseci, ostaju brojna pitanja

vv | 21.11.2023. u 09:22h | Objavljeno u Aktualno

Reformisti Gradske organizacije Varaždin prijavili su ukupno 84 projekata putem prijave za Participativni proračun Grada Varaždina za 2024. godinu.

- Od kada je uvedena mogućnost prijava komunalnih projekata putem ovog sustava prijava, redovito se prijavljuju projekti koji su od velike važnosti za svakodnevni život građana. No nažalost samo mali dio njih, točnije otprilike 10% je do sada realizirano i to unatrag 2 godine, dok se ostatak prepisuje i ponavlja iz godine u godinu što ide direktno na štetu naših građana - smatraju iz NS Reformista.

Ove godine gore navedenim ponavljajućim zahtjevima dodani su i novi s obzirom na to da se komunalna infrastruktura troši i potrebna su sve veća ulaganja u obnovu i modernizaciju.

- Nadamo se da će se u 2024. godinu sistematizirano prići rješavanju stvarnih potreba naših građana jer ako se to ne učini, ako se glas građana ne čuje, onda ni uzimanje prijedloga od istih nema smisla jer ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Većina projekata ne iziskuju velike financijske izdatke ni veliko opterećenje za proračun Grada Varaždina, već je više stvar volje, organiziranosti i spremnosti za pomoć u rješavanju istih - istaknuli su iz NS Reformista.

- Iako smo već nebrojeno puta izrazili naš stav oko ukidanja Vijeća mjesnih odbora, odnosno naše neodobravanje ovog potezagradske vlasti, ovim putem prije svega želimo se zahvaliti svim građanima koji su godinama ukazivali na  probleme te smo ih zajedno rješavali, a sada to neće više biti moguće na taj način. Ovom odlukom o ukidanju mjesnih odbora direktno se krši načelo supsidijarnosti koju propisuje EU, a koja se odnosi se na uključivanje i sudjelovanje građana u odlučivanju na lokalnim razinama preko oblika mjesne samouprave - istaknuli su,

- Iza ovoga svega ostaju brojna neodgovorena pitanja: Kako će sada funkcionirati komunikacija građana vezana za probleme po mjesnim odborima?  Tko će biti zadužen za komunikaciju s građanima?  Tko će voditi brigu o rasporedu korištenja prostorija mjesnih odbora, a koji se svakodnevno koriste za sastanke i druženja umirovljenika, tečajeve trudnica, za mjerenje krvnog tlaka i šećera, za kulturna, sportska i ostala događanja te za brojne druge aktivnosti koje se održavaju u navedenim prostorijama i društvenim domovima, koji zapravo i tome služe? - objasnili su.

- Također, upitno tko će upravljati svim prostorijama? Naravno da su informacije koje se mogu čuti oko moguće naplate prostora neprihvatljive jer prostorije služe upravo građanskim aktivnostima i neprofitnim organizacijama. Tko će biti zadužen za čišćenje tih prostorija? Koja će biti cijena usluga? S obzirom na to da mjesni odbori ne funkcioniraju već više od 6 mjeseci građani na ova pitanja traže odgovor - zaključili su,