Novomarofskim poduzetnicima predstavljeni programi, potpore i financijski instrumenti Foto: Grad Novi Marof

Novomarofskim poduzetnicima predstavljeni programi, potpore i financijski instrumenti

I.D./Varaždinske vijesti | 11.5.2017. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Grada Novog Marofa, te uz suorganizaciju Obrtničke komore Varaždinske županije, u srijedu je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu održana tribina za poduzetnike. Najnovije informacije o programima i potporama Ministarstva gospodarstva te financijskim instrumentima na tržištu s poduzetnicima su podijelili pomoćnica ministrice Ana Mandac te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Vrbanec je predstavljajući financijske instrumente podsjetio da je još uvijek aktivan javni poziv, do realizacije osiguranih sredstava, koji se odnosi na mikro i male zajmove za obrtna sredstva. Točnije, radi se o kreditima u iznosu od 50.000 eura za čije je odobrenje sada značajno skraćena i pojednostavljena procedura. Dodao je i da je kamatna stopa od 0,5 do 1,5 posto bez troškova obrade kredita. Što se tiče poduzetnika sa sjevera Hrvatske, Vrbanec je rekao da oni prednjače u povlačenju sredstava iz europskih fondova za što koriste financijske instrumente koje im omogućuje HAMAG-BICRO.

Pomoćnica ministrice gospodarstva Mandac rekla je da Ministarstvo, preko svojih mjera i projekata, stoji uz velike i male poduzetnike te obrtnike.

– Vlada premijera Andreja Plenkovića je zaista ovu godinu, koju je nazvala godinom poduzetništva, odlučila provoditi mjere kako bi olakšala poslovanje poduzetnika. S jedne strane nastojimo olakšati uvjete poslovanja, a s druge strane radimo sve da učinimo uvjete financiranja zaista prihvatljivim i dostupnim za naše poduzetnike – kazala je Mandac ističući kako su samo u nekoliko godina značajno smanjene kamatne stope na krediti za poduzetnike. Izrazila je zadovoljstvo interesom poduzetnika za kreditima, što znači rast i razvoj gospodarstva, rast proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je dobru suradnju između Grada te Ministarstva gospodarstva i HAMAG-BICRO-a. Naveo je kako je upravo ta suradnja dio šire priče koja je unazad gotovo dvije godine preokrenula loše trendove u Novom Marofu, odnosno dovela do buđenja gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i evidentnog smanjenja nezaposlenosti.

– Ova tribina samo je još jedna u nizu naših aktivnosti kojima otvaramo mogućnost poduzetnicima da čuju najnovije informacije vezano uz programe Ministarstva gospodarstva i financijske instrumente koji im se nude na tržištu. Grad ne zapošljava ljude i ne otvara nova radna mjesta, ali na ovaj način može i stvara povoljne poduzetničke uvjete – kazao je Jenkač te podsjetio da Grad i dalje subvencionira kamate na kredite za novomarofske poduzetnike u suradnji s poslovnim bankama. Također, podsjetio je i na mjeru oslobađanja dijela komunalnog doprinosa za tvrtke koje šire svoju proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta.

Inače, HAMAG-BICRO potpisao je sporazum sa Srednjom školom Novi Marof, odnosno ugovor o dodjeli deset tisuća kuna za organizaciju sajma koji promovira poduzetništvo kod mladih.