Novo priznanje varaždinskoj bolnici za unapređenje sigurnosti pacijenata

Napisao/la: -
Dr. Sanja Zember i Slađana Dukarić Dr. Sanja Zember i Slađana Dukarić Foto: Mario Šamec

Među projektima i zdravstvenim institucijama koji su na 3. Kongresu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenta (HDSP) početkom prosinca primili priznanja za doprinos unapređenju sigurnosti pacijenata i ove je godine bila Opća bolnica Varaždin.

- Opća bolnica Varaždin ove se godine na natječaj HDSP-a prijavila sa zaista hvalevrijednim projektom koji se bavi sigurnošću naših zdravstvenih djelatnika kada oni postaju bolesnici u bolnici, odnosno kada dolazi do ekspozicijskog incidenta poput ubodnog incidenta, gdje postoji mogućnost zaraze infekcijama koje se prenose krvlju - rekla je dr. Dubravka Dobec Gorenak, pomoćnica sanacijskog upravitelja OB Varaždin za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Autorice Projekta zbrinjavanja ekspozicijskih incidenata su dr. Sanja Zember, specijalist infektolog i predsjednica Povjerenstva za bolničke infekcije Opće bolnice Varaždin, te sestra za bolničke infekcije Slađana Dukarić, prvostupnica sestrinstva.

Dr. Dobec Gorenak napomenula je da je, unatoč tome što je proces zbrinjavanja standardan, ovaj projekt vrlo opsežan, sveobuhvatan i sadrži sve zakonske mjere i medicinske algoritme.

Više o samom projektu, odnosno postupku zbrinjavanja zdravstvenog djelatnika u situaciji kada je izložen ubodu ili prskanju infektivnog materijala na sluznicu oka ili nosa, a time i opasnosti od zaraze hepatitisom B, hepatitisom C ili HIV-om, ispričala je dr. Sanja Zember. Detaljno je pojasnila postupke koji se provode od samog ekspozicijskog incidenta. Nakon prijema u infektološkoj ambulanti, inicijalne obrade i procjene rizika, slijedi laboratorijska obrada.

- Bitno je da rezultati testiranja u konačnici budu gotovi unutar 48 sati, jer to je vrijeme u kojem možemo odreagirati pružanjem zaštitnih ekspozicijskih mjera - istaknula je dr. Zember. Dodala je da se nakon ovog inicijalnog testiranja, provode i dodatna testiranja nakon jednog, tri i šest mjeseci. Usto, ovim je postupkom objedinjen način prijave incidenta nadležnim službama. Prijava u šest različitih službi potrebna je radi mogućnosti priznavanja profesionalne bolesti.

- Kada zdravstveni djelatnik dođe i prijavi incident, sestra za kontrolu bolničkih infekcija automatizmom zaprima prijavu i šalje informaciju o incidentu na šest različitih mjesta. Time smo omogućili zdravstvenim djelatnicima da kao pacijenti dobe svu potrebnu skrb - kazala je dr. Zember, dodavši kako statistika dokazuje da najveći broj ekspozicija incidentu nastane u trenucima žurbe, umora ili zbog nepredvidive reakcije bolesnika.

- Statistika još nije dovršena za ovu godinu, ali u ovom trenutku, samo za bolnicu u Varaždinu imamo prijavljena 54 ubodna incidenta koji su svi zbrinuti po ovom postupniku. Kod svih dosadašnjih slučajeva, uz naš ogromni napor i trud, sve je bilo u redu - napomenula je dr. Zember.

- Nisam sigurna da još netko to ima toliko opsežno i tako kvalitetno napravljeno. Moram napomenuti da smo i prošle godine dobili priznanje za primjenu Kirurške kontrolne liste pa se nadamo da ćemo tim putem nastaviti i dalje i za sljedeću godinu opet pripremiti nove projekte koji će se baviti upravo sigurnošću bolesnika - istaknula je dr. Dubravka Dobec Gorenak.

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.