Novo idejno rješenje za Kućansku rampu: novi podvožnjak povezao bi Supilovu i Wissertovu ulicu

Maja Grbić Alimanović | 27.12.2021. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin bi do kraja godine trebao izraditi novi idejni projekt i troškovnik izgradnje podvožnjaka koji bi trebao konačno riješiti problem prometnih gužvi na Kućanskoj rampi i kojim bi se konačno povezao centar s istočnim naseljima grada.

Nakon što je zaključila da je projekt “Kućanske rampe” prethodnog gradonačelnika neizvediv i preskup, nova gradska uprava izradila je novo idejno rješenje ovog varaždinskog prometnog gordijskog čvora. Prema riječima gradonačelnika Nevena Bosilja stari projekt pročelnika Odjela graditeljstva Sveučilišta Sjever Bože Solde je neizvediv i preskup jer bi samo izmještanje glavnog kanalizacijskog voda i prepumpne stanice ispod Kućanske rampe koštalo 30 milijuna kuna.

Prethodni uvjeti HŽ-a

Projektanti, koje je angažirao gradonačelnik, izradili su rješenje koje zapravo zaobilazi Kućansku rampu te predviđa podvožnjak koji bi se izgradio ispod željezničke pruge i to otprilike na polovici puta između Kućanske rampe i Željezničkog kolodvora, a izveo bi se s denivelacijom dijela Supilove ulice. Podvožnjak bi povezivao Ulicu Frana Supila s Wissertovom ulicom, s istočne strane pruge. Kućanska rampa bi bila zatvorena za promet vozila te bi ostala otvorena za bicikliste i pješake. Ispred Kućanske rampe i Željezničkog kolodvora izgradila bi se dva rotora kako bi se vozila koja ulaze tj. izlaze iz podvožnjaka mogla okrenuti u svim željenim smjerovima.

Grad Varaždin je za ovo idejno rješenje zatražio prethodne uvjete Hrvatskih željeznica. S obzirom na to da se u okviru projekta “Lepoglavska spojnica” planira rekonstrukcija varaždinskog Željezničkog kolodvora, utvrđene su određene kolizije koje treba uzeti u obzir prilikom projektiranja podvožnjaka kako bi se konačno rješenje uskladilo s planovima rekonstrukcije kolodvora.

- S obzirom na to da je riječ o gradnji planiranoj unutar zaštitnog pružnog pojasa, HŽ Infrastruktura je, kao javnopravno tijelo, zaprimila od Grada Varaždina, kao investitora predmetne građevine, zahtjev za izdavanje načelnih uvjeta gradnje te je načelne uvjete i izdala. Tako je, što se tiče HŽ Infrastrukture, planirani zahvat izvediv uz usklađenja propisana u spomenutom dokumentu - kažu u HŽ-u koji je Gradu dostavio dopis u kojemu stoji da je načelno denivelaciju križanja cestovne infrastrukture sa željezničkim prugama potrebno planirati tako da se uskladi s rješenjem projekta “Lepoglavske spojnice” s mogućnošću alternativnog položaja objekata koji su u koliziji.

Izmjene projekta u izradi

- Za podvožnjak u Supilovoj u tijeku je izrada idejnog projekta koji se radi temeljem idejnog rješenja za koji su dobiveni Prethodni uvjeti od HŽ-a. Točno je da su na mjestu zahvata projekta bile predviđene neke od građevina “Lepoglavske spojnice”, o čemu govore i uvjeti. Nakon što smo na zajedničkom sastanku upoznali HŽ-ov tim stručnjaka s detaljima našeg projekta, dogovoreno je da se napravi novo projektno rješenje, koje ne bi bilo u koliziji s našim projektom. Za izradu tog novog rješenja napravljena je nabava i sklopljen je ugovor s njihovim projektantima i izmjene idejnog projekta su već u izradi. Predviđamo da će biti dovršene na vrijeme kako bi mogli ishoditi lokacijsku dozvolu u predviđenom roku - pojašnjava gradonačelnik Bosilj i napominje da su stručnjaci HŽ-a novo idejno rješenje ocijenili vrlo kvalitetnim i korisnim za obje strane te su, u okviru svojih nadležnosti, obećali pomoć kako bi se ovaj važan projekt konačno i realizirao.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci