Novim vrtićem i izgradnjom dvorane do sredine idealne za život mladih obitelji

Varaždinske vijesti | 24.5.2024. u 17:35h | Objavljeno u Aktualno

Gradilišta uvijek nose simboliku nade, osobito u Svetoj Mariji gdje se dugo čekalo na izgradnju školske sportske dvorane sve dok Međimurska županija to čekanje nije prekinula preuzimanjem investicije na svoja leđa.

Ukupna vrijednost investicije doseže 1.681.485 eura, a trenutno je u tijeku zadnja etapa radova čija finalizacija uvodi učenike Osnovne škole Sveta Marija u jednosmjensku nastavu jer će u novoj dvorani biti uređene dvije dodatne učionice.

Dosad je obavljen veći dio građevinskih i strojarskih radova, uz priključivanje objekta na plinovod. Izgrađena je plinska toplovodna kotlovnica, te postavljeni radijatori i hidroinstalacije.

Da bi se radovi nastavili, župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je početkom godine ugovor s izvođačem radova – tvrtkom Tekeli projet-inženjering iz Murskog Središća, čiji iskusni djelatnici uspješno prate planiranu dinamiku radova.

U tijeku su radovi na stropnoj konstrukciji, nakon čega slijedi postavljanje parketa te bojanje dvorane i uređenje fasade objekta koji će tada biti spreman za opremanje. Po procjeni izvođača posao bi trebao biti završen do početka rujna. Po završetku radova na zgradi dvorane, pristupit će se i uređenju okoliša te sportskih terena.

Međimurska županija je ranije, u prvu fazu izgradnje objekta, uložila 600.000 eura. Dvorana će biti hodnikom povezana sa školskom zgradom te se prostirati na 1.233 m², uključujući prizemlje i kat s tribinama, te dvije učionice, koliko je potrebno za prelazak na jednosmjensku nastavu.

Uz učenike Osnovne škole Sveta Marija, kojih je s područnim odjelom u Donjem Mihaljevcu, trenutno 135, dvoranu će koristiti brojne sportske i druge udruge s područja ove općine i okolice.

Župan naglašava da ova investicija Osnovnoj školi Sveta Marija i cijeloj sredini donosi višestruke dobrobiti te projekt više nije mogao čekati:

„Odlučili smo sami dovršiti ovaj posao kako zgrada dvorane ne bi predugo stajala nedovršena te bila izložena propadanju i oštećenjima. Uskoro ćemo osigurati vrhunske uvjete za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture učenicima, kao i prelazak na jednosmjensku nastavu. Nova sportska dvorana podići će kvalitetu života u cijeloj općini Sveta Marija i okolici“, kaže Matija Posavec.

Iduća školska godina, učenicima i djelatnicima OŠ Sveta Marija počet će slavljem u čast otvorenja novog, vrijednog objekta.

Napreduju radovi i na dječjem vrtiću

Koliko je općina Sveta Marija privlačna sredina za život mladim obiteljima govori i porast broja djece u vrtiću koji je postao tijesan. U punom su jeku radovi na dogradnji i rekonstrukciji zgrade općinskog Dječjeg vrtića Kockavica, koje izvode djelatnici Tekeli projekt –inženjeringa iz Murskog Središća.

Na zgradi je podignut kat gdje će se urediti prostrane sobe s mnogo svjetla za boravak mališana i odgojiteljica te proširiti kapacitet ustanova za 40-ero djece, što znači da će vrtić ukupno moći primiti i do 100 mališana.

Nakon postavljanja krovišta, izvode se radovi u unutrašnjosti objekta koji bi trebali završiti do 1. rujna, nakon čega slijedi tehnički pregled te opremanje ustanove. Do tada, vrtić privremeno radi u društvenom domu u Donjem Mihaljevcu.

Po završetku zahvata na objektu DV-a Kockavica, omogućit će se prostorni uvjeti, sukladni pedagoškim standardima za pet boravaka, a time i nesmetan rad odgojiteljicama u skupinama.

Projekt dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića Kockavica snosi Općina Sveta Marija, koja je sredstva za ovo ulaganje povukla i putem programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.