Novi natječaj za energetsku obnovu kuća već početkom sljedeće godine Foto: ilustracija

Novi natječaj za energetsku obnovu kuća već početkom sljedeće godine

Varaždinske vijesti | 5.9.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u petak je najavio nastavak programa i u 2021. godini.

- S obzirom na iskazani interes za ovim programom Fond će već u prvom tromjesečju iduće godine objaviti novi Javni poziv vrijedan oko 200 milijuna kuna - najavio je direktor Fonda Siniša Kukić. 

Uvjeti sufinanciranja će biti kao i ovogodišnji te će građani moći dobiti do 60% poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju, te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. S obzirom da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, u Fondu kažu da će ista biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu.

Gotovo 70% od 7.386 zahtjeva, koliko ih je Fond zaprimio na ovogodišnjem javnom pozivu, je za obnovu kuća koje su energetskog razreda E i lošijeg.

- Takve kuće troše do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje. Većina ih je građena 70-tih i 80-tih godina, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite. Najstarija kuća prijavljena za obnovu izgrađena je čak 1850. godine, te je jedna od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje. Protekom vremena, takve kuće su i dodatno dotrajale pa će im mjere energetske obnove poboljšati i energetska svojstva i vizualni dojam, ali će im osigurati i ugodnost i zdraviji boravak u prostorima - ističu iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond će uskoro objaviti i javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i/ili toplinske i rashladne energije u kućanstvima. Građanima će tako na biti na raspolaganju 30 milijuna kuna za ugradnju kotlova na biomasu, dizalica topline i termičkih solarnih kolektora, a mogu, ovisno o području na kojem se nalazi objekt, računati na 40 do 80% sufinanciranja, odnosno na maksimalnih do 75 tisuća kuna.