Hajdaš Dončić favorit u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a

vv | 17.9.2024. u 06:03h | Objavljeno u Aktualno

I ove subote na 267 lokacija diljem Hrvatske, gotovo 22 tisuće članica i članova SDP-a s pravom glasa, moći će u drugom krugu birati tko će biti novi predsjednik: Zoran Paunovićm, koji je u prvom krugu osvojio 20,65 posto glasova, ili Siniša Hajdaš Dončić, koji je dobio 48,78 posto od 8588 članova, koji su izašli  protekle subote na izbore za novog čelnika stranke.  

Osim predsjednika između petero kandidata, koji treba dobiti natpolovičnu većinu, članovi SDP-a su birali i među 206 kandidata za Glavni odbor te 37 za Predsjedništvo, U Glavni odbor izabrani su Kristina Mirčetić – Petrin, Lucija Vupora, Sonja Ružić – Cvrtnjak, Mario Klapša, Željko Posavec i Luka Zrinski.

Članice i članovi SDP-a birali su i 17 članova Predsjedništva stranke u šest izbornih jedinica, uz poštivanje regionalne kvote, zip-modela i uvođenje pripadnika Foruma mladih u vodstvo stranke.

Najviše glasova članova stranke dobili su Biljana Borzan, Mirela Ahmetović, Mišel Jakšić i Ranko Ostojić, koji automatski postaju potpredsjednici stanke.

Osim njih, u Predsjedništvo su izabrani Sabina Glasovac, Joško Klisović, Mihael Zmajlović, Tonino Picula, Zlatko Komadina, Kristina Ikić Baniček, Sandra Krpan, Ante Bilić, Ivana Marković, Jasenka Auguštan Pentek, Marija Lugarić, Mario Milinković i Lovro Lukavečki.

Varaždinski gradonačelnik Nevenu Bosilj nije uspio ući u Predsjedništvo.