Nove odluke nacionalnog stožera: Neke odluke produljene, neke ublažene Foto: VV arhiva / ilustracija

Nove odluke nacionalnog stožera: Neke odluke produljene, neke ublažene

Varaždinske vijesti | 2.3.2022. u 14:23h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

Odluke koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak preko granice su produljene do 31. ožujka.

U odluci koja se odnosi na okupljanja, ublažene su mjere kojima su ograničena okupljanja i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja osoba na otvorenim okupljanjima, dakle 100 umjesto 50 kako je bilo do sada.

- U zatvorenim prostorima moći će se okupiti 50 ljudi umjesto 25 koliko je to do sada bilo. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od 1. ožujka ta suglasnost više nije potrebna - rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović, piše hrt.hr.

- Što se tiče natjecanja, športskih koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuju ograničenja maksimalnog broja gledatelja. Za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja broja gledatelja, a za natjecanja u zatvorenim prostorima omogućava se 50% popunjenost tribina umjesto 20% kako je bilo do sada - izjavio je.

- Osim toga, prestaje važiti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID, odnosno obveznog predočenje dokaza za testiranje, cijepljenje ili preboljenje COVID-a kao uvjeta za ulazak u prostore javno pravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem, pogotovo nakon pojave omikron varijante, te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javno pravnih tijela, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi. Sve ove odluke se donose do kraja ožujka, s tim da postoji mogućnost i ranijih promjena ukoliko se nastavi povoljan, pozitivniji razvoj epidemiološke situacije - dodao je Božinović.

- Kada je riječ o ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, ostaje na snazi odluka o EU digitalnim COVID potvrdama, a također i za tribine te događanja u zatvorenom prostoru gdje se traže EU digitalne COVID potvrde. Mi smo sada ukinuli mjeru obveznog testiranja za javne službe - rekao je među ostalim potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, pojasnivši da za ulazak u poštu, primjerice, COVID potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.

Sve odluke Stožera civilne zaštite RH dostupne su OVDJE.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci