Nove mjere za ugostitelje i svadbe: Stolovi na 3 metra, plesati smiju samo mladenci Foto: ilustracija

Nove mjere za ugostitelje i svadbe: Stolovi na 3 metra, plesati smiju samo mladenci

Varaždinske vijesti | 13.10.2020. u 20:57h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je i službeno objavio nove preporuke za ugostitelje, noćne barove i klubove, kao i za djelatnosti pripreme i posluživanja hrane te svadbe.

Nove mjere za ugostitelje

Dopušteni broj osoba u prostoru objekta

U prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko ih objekt može primiti na način da korisna površina objekta ima 4 m2 površine po svakom gostu. Na ulazu u objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti unutar objekta.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje 3 m a za svakog gosta u prostoru treba biti osigurano 4 m2 površine prostora. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Radno vrijeme objekta

Preporučuje se da da radno vrijeme objekta završi do ponoći.

COVID-redar

Javna okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati COVID-redara na svakih 50 okupljenih osoba. Svi sudionici moraju biti upoznati s mjerama prevencije za pojedini događaj. Za organizaciju okupljanja u skladu s mjerama kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja odgovoran je organizator a za provedbu uputa zaduženi su COVID redari koje je dužan educirati i opremiti organizator skupa.

Maske za lice

U ugostiteljskoj djelatnosti nose ih svi zaposlenici dok ih gosti nose samo kada ne sjede za stolom ili ne konzumiraju hranu, piće i napitke. Maske za lice ili medicinske maske obavezno se nose tako da uvijek prekrivaju i nos i usta.

Fizički razmak između gostiju

Razmak između gostiju postiže se na način da se među gostima koji sjede za stolom održava razmak od 1,5 metra, što znači da bi stolovi za sjedenje trebali međusobno biti udaljeni najmanje 3 metra.

Nema stajaćih mjesta

Nema stajaćih mjesta niti visokih stolova ako se za visokim stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola. Za šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje je zabranjeno izuzev u vrlo malim ugostiteljskim objektima gdje postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi samozaposlena ili jedna zaposlena osoba. Tu stajaća mjesta moraju biti označena na način da se poštiva razmak između gostiju. Najveći broj osoba koje smiju u istom času boraviti u prostoru takvog objekta računa se tako da je osigurano 4m2 korisne površine objekta po jednom gostu, a zaposleni mora nositi vizir i masku ako ne može održati fizički razmak prema gostu kojeg poslužuje.

Svako poistovjećivanje barskih mjesta u takvim objektima sa sličnim okolnostima u drugim ugostiteljskim objektima nije dopušteno. Svi drugi veći objekti moraju imati dostupne visoke stolice za sjedenje razmaknute 1,5 metar jedna od druge.

Rezervacija mjesta ili najava dolaska

Gosti su dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom objektu tipa noćni bar ili klub. Pružatelj usluge više ne nudi rezervacije nakon što su popunjena sva mjesta u objektu predviđena za boravak gostiju, a poštivajući propisane mjere.

Evidencija sudionika

U objektima tipa noćni bar ili klub preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika. Ove se preporuke odnose i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja u sklopu svog rada i funkcioniranja kao pravnog subjekta nude usluge smještaja, organizacije proslava, poslužuju hranu, piće i napitke.

Objavljene su i nove preporuke za svadbe, evo nekih od njih.

Za vrijeme cijelog boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se fizički razmak od 1,5 metra. Ovo pravilo ne mora se primjenjivati među članovima istog kućanstva ili osobama koje su inače u bliskom kontaktu.

Svaka osoba na svadbi mora imati najmanje 4 metra kvadratnog prostora. Na svadbama će, u slučaju da ima više od 50 uzvanika, sudjelovati i covid redari.

Mora se voditi evidencija svih sudionika.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje obreda i slavlja na otvorenom

Na svadbama također ne smije biti stajaćih mjesta niti visokih stolova za kojima je moguće jedino stajanje gostiju. Za šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje je zabranjeno, a objekti moraju imati dostupne visoke stolice za sjedenje razmaknute 1,5 metra jedna od druge.

Sjedeća mjesta moraju biti unaprijed označena i udaljena po metar i pol, a među stolovima mora biti razmak od 3 metra. Maksimalni broj osoba za jednim stolom je osam.

Uzvanici ulaze u prostor gdje se održava svadba tako da se ne zadržavaju i ne grupiraju te odmah trebaju sjesti za svoj stol. Preporučuje se da za istim stolom sjede ljudi iz istog kućanstva, kao i da se raspored sjedenja ne mijenja tijekom svadbe.

Plesati smiju jedino mladenci i njihovi roditelji ili uži članovi obitelji i to samo na početku slavlja. Nakon toga ples nije dopušten.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci