Nova stopa usklađivanja: HZMO objavio koliko će rujanske mirovine biti veće Foto: Pexels/ilustracija

Nova stopa usklađivanja: HZMO objavio koliko će rujanske mirovine biti veće

Varaždinske vijesti | 24.8.2024. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Druga najveća stopa usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. - aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2024. povećana za 7,46 %

Na 41. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje održanoj 23. kolovoza donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2024. koja iznosi 13,17 EUR, a izračunana je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Budući da je AVM od 1. siječnja 2024. iznosio 12,26 EUR, a stopa povećanja AVM-a od 1. srpnja 2024. iznosi 7,46 %, novi AVM iznosi 13,17 EUR.

Druga najveća stopa usklađivanja

- Riječ je o dosad drugoj najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999., od kada se primjenjuje usklađivanje mirovina dva puta godišnje, odnosno od 1. siječnja i 1. srpnja prema odluci o aktualnoj vrijednosti mirovine (prošlogodišnja stopa povećanja 1. srpnja 2023. iznosila je 8,42 %) - ističu iz HZMO-a.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne bruto plaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 % stope promjene prosječne bruto plaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 %, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 % stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 % stope promjene prosječne bruto plaće, tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2024. iznosi 7,46 %.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u rujnu (s mirovinom za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2024.

Na sjednici su donesene i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024., prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024. iznosi 13,58 EUR, te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2024., prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 301,92 EUR.

Umirovljenici najavljuju prosvjed

A nezadovoljstvo umirovljenika malim mirovinama sve više raste pa se najavljuje i prosvjed. Naime, iz stranke "Blok umirovljenici zajedno" najavili su za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada prosvjed protiv siromaštva na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

A premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH 22. kolovoza, osim o usklađivanju mirovina, ponovno je govorio i o uvođenju godišnjeg dodatka, tzv. "13. mirovini".

- Zakonskim izmjena u narednom razdoblju izmijenit ćemo formulu izračuna mirovina sa 70-30 na 85-15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine. Vlada ovime nastavlja politiku kvalitetnog položaja i materijalnih prava umirovljenika - rekao je.

"Sve su to igre Vlade"

Uoči sjednice Upravnog vijeća HZMO-a, ministar Marin Piletić najavio je uvođenje godišnjeg dodatka – takozvane trinaeste mirovine, te davno spominjane izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, što se odnosi na novu formulu usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, u korist povoljnijeg faktora, piše novilist.hr. Isto tako, najavio je priznavanje godine dana mirovinskog staža za svako dijete i poboljšanje položaja invalidskih mirovina.

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika je istaknuo da ministar Piletić, kao i predsjednik Vlade, stalno manipuliraju pojmovima povećanje mirovina i usklađivanje mirovina kako bi javnosti prikazali da se mirovine povećavaju što, kako prenosi novilist.hr, nije istina.

– Nema nikakvog povećanja mirovina, radi se samo o redovnom polugodišnjem usklađenju koje se obavlja temeljem Zakona, a ne temeljem neke posebne odluke Vlade o povećanju mirovina. Ministar i premijer su zaboravili na obećanje da će se nova formula za usklađenje 85:15 primjenjivati već od 1. srpnja ove godine, da bi to sada prolongirali umatajući sve u odluku o formiranju stručne skupine koja će raditi na novom Zakonu o mirovinskom osiguranju. Sve su to igre Vlade kako bi se kupilo vrijeme i što lakše manipuliralo siromašnim umirovljenicima - naveo je Špika, i dodao da je Vlada podizanjem svojih plaća više od 80 posto pokazala neviđeno bahaćenje, ignoriranje i omalovažavanje 1,2 milijuna umirovljenika, ali i drugih socijalnih skupina, od kojih više od pola jedva preživljava sa svojim bijednim mirovinama.