NOVA RUNDA Objavljen javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, prijave počinju 14. listopada Foto: Ilustracija/Pixabay

NOVA RUNDA Objavljen javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, prijave počinju 14. listopada

VV | 16.9.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Dobra vijest za sve koji se nisu uspjeli prijaviti na zadnji javni poziv: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. 

- Prošle smo godine sredstva osigurali za obnovu 3.100 kuća, a ove će ih godine biti još i više s obzirom na to da je dostupno čak 300 milijuna kuna, a prijave počinju 14 listopada od 9 sati - istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

 Javni poziv sa svim detaljima objavljen je na internet stranicama Fonda, a u okviru ovog poziva sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

 - Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 % bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna - poručuju iz Fonda i dodaju kako će sredstva za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. 

- Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji - pojašnjavaju. 

Bez obzira koje su planirane mjere,na Javni poziv Fonda, kao i dosad, mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem. 

- Zainteresirane građane pozivamo da za početak u sustavu ePrijave izrade svoj korisnički račun, kako bi se nakon početka zaprimanja prijava mogli ulogirati, unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja. Od obvezne dokumentacije, potrebno je pripremiti sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće, zemljišno-knjižni izvadak čestice te važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji. Ključni dokumenti su i Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu te važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova odnosno dobavljača opreme. Dostavlja se i fotodokumentacija, kojom se dokazuje postojeće stanje obiteljske kuće te Glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza izrade istog. Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju sufinanciramo s do 500 kuna - navode u Fondu.

Kako bi svi zainteresirani bili što bolje informirani o uvjetima financiranja, u planu je održavanje informativnih radionica na više od dvadesetak lokacija. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni putem internetske stranice Fonda, kao i popis najčešćih pitanja i odgovora.