NOVA ODLUKA Stožer propisao pojačane kontrole u suzbijanju epidemije u sustavu socijalne skrbi

MGA/VV | 4.9.2020. u 09:51h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer za civilnu zaštitu donio je Odluku o nužnoj mjeri pojačane kontrole provođenja Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Ovom se odlukom nalaže županijskim stožerima civilne zaštite da formiraju timove za kontrolu provedbe Uputa u sustavu socijalne skrbi.

U navedene timove županijski stožeri civilne zaštite dužni su imenovati županijskog pročelnika ili njegovog zamjenika nadležnog za zdravstvo i/ili socijalnu skrb, socijalnog radnika kojeg odredi ravnatelj nadležnog centra za socijalnu skrb u pojedinoj županiji, sanitarnog inspektora i službenika Ravnateljstva civilne zaštite.

Koordiniranje rada timova obavlja epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo ili drugi djelatnik Zavoda odgovarajuće zdravstvene struke. Formirani timovi dužni su kontrolirati provedbu Uputa uu domovima za starije i nemoćne čiji je osnivač Republika Hrvatska, u domovina za starije i nemoćne čiji su osnivači županije, u obiteljskim domovima za starije i nemoćne i psihički bolesne odrasle osobe, u privatnim domovima za starije i nemoćne i psihički bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom te kod drugih pružatelja usluga smještaja i organiziranog stanovanja u sustavu socijalne skrbi.

U slučaju uočenih propusta i nedostataka timovi su dužni zatražiti žurno otklanjanje uočenih propusta i nedostataka, a uočene propuste i nedostatke evidentirati u zapisniku. Ako su propusti i nedostaci takve prirode da se ne mogu žurno otkloniti te su zbog uočenih propusta i nedostataka ugroženi životi i zdravlje korisnika i radnika, tim je dužan odmah obavijestiti županijski stožer civilne zaštite, koji o tome odmah obavještava Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležna tijela državne uprave. Odluka se primjenjuje od 7. rujna