Nova asfaltna baza Split, treća je Colasova baza na jugu Hrvatske

vv | 16.7.2024. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Javnosti, lokalnim partnerima i jedinicama lokalne i regionalne samouprave predstavljena je asfaltna baza Split, novi asfaltni pogon i poslovni prostori Colas Hrvatska, lidera u hrvatskoj cestogradnji te najvećeg proizvođača asfalta u Hrvatskoj s gotovo 380 tisuća proizvedenih tona u prošloj godini, odnosno 410 tisuća tona u Hrvatskoj i Sloveniji.

ss.jpg

Nova asfaltna baza, koja se nalazi u Dugopolju, Ulici put Bana 28, značajna je za gospodarski razvoj Splitsko-dalmatinske županije i šire.  

-Colas je ime koje se često čuje diljem Dalmacije u posljednjem desetljeću. Nije ni čudno, jer prepoznatljivi smo postali po projektima koje smo uspješno priveli kraju, projektima koji su donijeli promjene na bolje. Samo neki od njih su Pelješki most i obilaznica Stona, izgradnja Zapadne rampe ulaza u grad Split, kao i izgradnja spoja autoceste A1 do A10 prema BiH... Ima toga još, a biti će i više, jer je Colas upravo u Dugopolju pokrenuo novu asfaltnu bazu i otvorio poslovne prostore svoje tvrtke. Ovo je postrojenje od velikog značaja za gospodarski razvoj Splitsko-dalmatinske županije i za razvoj njene infrastrukture, rekao je na prigodnoj svečanosti Siniša Košćak, predsjednik uprave tvrtke Colas Hrvatska.

Novi pogon u Dugopolju treća je Colasova baza na jugu Hrvatske, a svojim će proizvodima zadovoljiti potrebe kupaca u tom kraju. Postrojenje za proizvodnju asfalta pokreće plin, sustav oborinskih voda je izveden prema traženim zahtjevima iz projekta. Samo postrojenje je tipa AMMAN švicarskog proizvođača, spremno za proizvodnju svih danas poznatih vrsta asfaltnih mješavina. Postrojenje je opremljeno sustavom za korištenje recikliranog asfalta u proizvodnji, uskoro i nisko temperaturnog asfalta, što će dodatno smanjiti emisije CO2.

-Briga o okolišu sastavni je dio našeg poslovanja, naglasio je Košćak, napomenuvši da je Colas globalni lider u novim tehnologijama i proizvodnje i ugradnje asfalta, što ne bi bio bez promjena i inovacija.

IMG-20240701-WA0007.jpg

Colas Hrvatska pripada velikoj obitelji Colas SA, što joj omogućuje transfer znanja i iskustva koja su garancija zadržavanja vodeće pozicije u branši. Colas Hrvatska grupa ima šest asfaltnih baza, od čega pet u Hrvatskoj, a jednu u Sloveniji, kao i postrojenje za emulziju, kamenolom te šljunčaru. Naime, Colas Hrvatska grupa djeluje na području Hrvatske i Slovenije, a dio je međunarodne grupacije Colas koja posluje u 50 zemalja na pet kontinenata. Colas Hrvatska d.d. tvrtka je specijalizirana za izgradnju i rekonstrukciju prometnica te prometnih površina u sklopu industrijskih, trgovačkih, sportskih, rekreacijskih i turističkih objekata. U Hrvatskoj djeluje kroz dva profitna centra, jedan na sjeveru i drugi na jugu Hrvatske, a uz matičnu tvrtku Colas Hrvatska d.d. koja se bavi niskogradnjom, u Hrvatskoj djeluje i tvrtka Colas Mineral d.o.o. zadužena za eksploataciju i promet  mineralnih sirovina (agregata),dok je poslovanje u Sloveniji organizirano kroz tvrtku Asfalti Ptuj, koja se bavi niskogradnjom.