NL Ivana Čehoka: Ništa se nije pokrenulo oko rebalansa, a izbora za vijeće se ne bojimo Foto: Martin Novosel

NL Ivana Čehoka: Ništa se nije pokrenulo oko rebalansa, a izbora za vijeće se ne bojimo

VV | 14.12.2022. u 10:48h | Objavljeno u Aktualno

- Ništa se nije pokrenulo oko pitanja rebalansa proračuna, jedino je sazvano međustranačko vijeće oko referenduma, a na kraju tog vijeća je gospodin Robert Podolnjak, koji je zadužen za formuliranje referndumskog pitanja, rekao da takvo pitanje ne bi bilo dobro provesti bez suglasnosti Vlade RH i Fonda što u ovom trenutku nemamo i dogovoreno je da će se sazvati novo vijeće, ali je odgođeno. Vlast pokušava koje kakvim trgovačkim sporazumima i ponudama skrpati većinu, a još jednom smo uhvatili vlast da govore neistine - rekao je Ivan Čehok na početku današnje novinarske konferencije.

Smatra da Neven Bosilj i vladajući SDP pogrešno tvrde da je za financiranje sanacije bala u Brezju potrebno osigurati svega oko 130 milijuna kuna, dok će ostatak biti osiguran novčanim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NL_Ivan_Cehok.jpg

- Mi smo pogledali proračun Fonda za 2023. godinu i imaju samo predviđeno osam posto od potrebne investicije u iznosu od 70 milijuna kuna, a to je nekakvih šest milijuna kuna. Ako bi se išlo u realizaciju ovog natječaja, Grad bi se trebao zadužiti za svih 220 milijuna kuna - ustvrdio je Čehok. 

Također je ustvrdio da se ne rješavaju problemi oko sortirnice gdje smatra da su napravljena moguća kaznena djela koja će preplatiti građani.

- Po našem mišljenju su se dogodile sumnjive radnje koje apsolutno zahtjevaju da se provede istraga nad tim, ali ne vidimo nikakvog razloga da se ne sazove sjednica Gradskog vijeća i donese rebalans kojeg je gradonačelnik skinuo s prošle sjednice kojim bi se povećale plaće odgojiteljicama u vrtićima i svima onima koje su plaće ovisne o gradskom proračunu kao i za poslove koji su tijekom ove godine započeli - istaknuo je Čehok.

Smatra da se treba donijeti rebalans bez obzira na to da li će se ići na nove prijevremene izbore za Gradsko vijeće i da se u tom slučaju privremenim financiranje ostvare prava svih koji su vezani za gradski proračun.

- Mi smo protiv takvog referendumskog pitanja i za to da se većina dogovori da se proračun donese jer nema razloga zbog čega bi se moralo ići na izbore, a ako neće doći do toga, mi smo za to da se ide u raspisivanje novih izbora za Gradsko vijeće, mi se toga ne bojimo, ali ne vidimo razloga da dođe do toga, s obzirom da ta ista  većina koja je donijela prošli proračun koji nije bio u redu da donese ovaj proračun koji opet neće biti u redeu - rekao je Čehok.

Mario Lešina, predstavnik i vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka još jednom je naglasio nedostatak upravljačkih kompetencija trenutne vlasti. 

- Doveli su vijećnike odluku o trećem obvezno pravnom odnosu, kada još nismo razriješili prva dva. Zašto se odustalo od integralne nagodbe gdje bi priča s balama nas koštala oko 100 milijuna kuna, nitko ne odgovara, a ovaj dio koji je riješen nagodbom sa T&H Investom oko zamjene zemljišta je preplaćen za nekih 30 milijuna kuna, a bale će biti preplaćene za 100 milijuna kuna, znači za ukupno 130 milijuna kuna će se oštetiti Grad - rekao je Lešina.

Avar.jpg