Ivan Čehok Foto: Martin Novosel

NL Ivana Čehoka: Natječaj za direktora Čistoće treba poništiti i ponovo raspisati

| 27.9.2021. u 11:06h | Objavljeno u Aktualno

- Ono što smo mi doznali od najvećih licemjera Budimo grad koji zagovara otvorenost i transparentnost je da priznaju da nemaju uopće pojma gdje je natječaj za direktora Čistoće raspisan. Mi smo sami odlučili istražiti, a otkrili smo da je predsjednik nadzornog odbora u nekim javnim glasilima pokušao objaviti natječaj, ali nije mu to uspjelo - istaknuo je na medijskoj konferenciji Ivan Čehok slučaj situacije natječaja i izbora novog direktora Čistoće te naglasio da će na to mjesto vjerojatno doći netko iz SDP-a.

- Najgore je da mi i danas još uopće ne znamo zašto je smijenjen i opozvan dosadašnji direktor kojeg je postavio upravo SDP. Ne znamo i dalje u kakvim uvjetima posluje Čistoća. Prema informacijama koje mi imamo, Čistoća danas plaća općini Davor naknadu od 50 posto što je protuzakonito koja navodn niti nema dozvolu za gospodarenje otpadom. Kada pogledamo sve to, vidimo da je isključivi cilj ove akcije Čistoće bilo smijeniti upravu koja je pokazala dobre rezultate - objasnio je Čehok i istaknuo da će u tvrtku Varkom biti postavljen Bruno Ister.

- Mi već znamo da je gospodin Ister predodređen da postane direktor Varkoma, a on to već sada otvoreno govori. I tu će se jedna uspješna tvrtka razbiti i rasturiti - istaknuo je Čehok.

Osvrnuo se također na izjave Budimo grada koja je na svojoj konferenciji bila neupoznata s informacijom da Grad Varaždin u lokalnim medijima nije objavio natječaj za direktora Čistoće, ali da je javnost bila upoznata s tom informacijom.

- Oni kažu da nije objavljeno baš u javnim glasilima, ali objavljeno je na njihovoj Facebook stranici. Ovom prilikom pozivam sve građane Varaždina, ako trebaju prodati vino, rakiju, stajski gnoj, ako trebaju kupiti neku uslugu, ako trebaju bilo kakvu uslugu ili robu prodati ili kupiti, neka objave na Facebooku gospodina Obadića i Petrića. Ovakav vid groteske i ruganja građana Varaždina to nikad nije zabilježeno - istaknuo je Čehok te naglasio da bi se trebao poništiti postojeći natječaj i raspisati novi. 

Osvrnuo se na testnu obradu otpada iz Brezja u MBO-u koju je najavio gradonačelnik Varaždina.

- Do sada je to bila najgora tehnologija i stara kanta, a sada se čak najavljuje kupnja MBO-a. Mi nismo protiv toga, ali kada smo mi htjeli za 110 milijuna kuna tamo obraditi bale, onda je rečenoo da je to zaduživanje naših praunuka, a sada kada će samo kupnja koštati 150 milijuna, a obrada 100 milijuna, znači 250 milijuna, sada je to postalo spasonosno rješenje - rekao je Čehok i naglasio da je to neodgovorno i neozbiljno.

Na to se nadovezao Zlatan Avar i ustvrdio da će se od 15 jedinica lokalne samouprave koji su korisnici usluga Čistoće, taj broj smanjiti na devet, jer su već tri JLS-a prešla na Lukom, a navodno će još tri JLS-a prestati koristiti usluge Čistoće.

- Činjenice su jedno falsificiranje zadnjeg zapisnika sjednice nadzornog odbora Čistoće u kojem nema niti jedne riječi o tome da tri općine neće biti više korisnici Čistoće (Mali Bukovec, Veliki Bukovec...) i prelaze u Lukom. To je jedna alarmantna situacija u kojoj je trebalo reagirati, a reagira nitko. To znači da imate manje prihode, kada imate manje općina. Tri su još općine u najavi, a to ćemo vidjeti da li će se dogoditi ili ne. Kada najveći skupštinar svjesno prešućuje informacije, a kada savjetnik Bosilja, Vjeran Strahonja, zataškava u zapisniku nadzornog odbora, onda su to ozbiljna kaznena djela - objasnio je Avar i smatra da se Čistoća time stavlja u lošu gospodarsku poziciju. 

Još jednom su naglasili da se ovakvim potezima, prema mišljenju predstavnika Nezavisne liste Ivana Čehoka, opet vraća tvrtka Saubermacher CRO, čiji direktor je Hrvoje Petrić, iako tvrtka postoji za sada samo na papiru.

- Ono što se vidi, kada se smanjuju prihode Čistoće i dovedete u nezavidan položaj, onda se raspisuje natječaj odnosno koncesija. Tu priču smo gledali  2013. i 2017. godine, a onda je ukupni trošak tada za zbrinjavanja otpada koje mi kao građani plaćamo za prikupljanje otpada, bio 15 do 20 posto veći, nego kada je to preuzela Čistoća - objasnio je Avar.

NL_Ivana_Cehoka_4.jpg

NL_Ivana_Cehoka_2.jpg