Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec pridružuje se Nezavisnoj platformi Sjever Foto: Nezavisna platforma Sjever/ilustracija

Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec pridružuje se Nezavisnoj platformi Sjever

Grad Ivanec/vv | 14.9.2023. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Nezavisni gradonačelnici i načelnici svoje sredine uspješno vode zahvaljujući samo svom radu - smatraju

Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec svoju političku budućnost vidi u povezivanju s drugim nezavisnim listama na Sjeveru Hrvatske te stvaranju jake centrističke građanske opcije usmjerene prvenstveno na razvoj cijele ove regije.

Smatrajući da tijekom zadnjih 30-ak godina Sjever Hrvatske kontinuirano zaobilaze velika državna ulaganja, da su gradovi i općine u kojima su izbore dobili nezavisni gradonačelnici i načelnici uskraćeni za razvojna sredstva i nemaju podršku od viših razina vlasti, ali da, i unatoč tome, svoje sredine uspješno vode zahvaljujući samo svom uspješnom radu, Nezavisna lista M. Batinića – Za Ivanec smatra da se jedino okrupnjavanjem i povezivanjem s drugim nezavisnim listama stvaraju šanse da se ovakvo nedopustivo, diskriminirajuće stanje promijeni te da se glas Sjevera Hrvatske čuje i u Zagrebu.

>> U Ludbregu se okupili nezavisni gradonačelnici, načelnici i župan sa sjevera Hrvatske

Stoga se Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec pridružuje Nezavisnoj platformi Sjever, političkoj opciji kojoj je na čelu Matija Posavec, aktualni župan Međimurske županije, objavljeno je iz gradske uprave.

Takvu odluku svoga Predsjedništva u utorak je, 13. rujna, podržala Skupština Nezavisne liste M. Batinića.

Najveći problem Ivanca - infrastruktura u nadležnosti županije i države

Uz brojne članove i simpatizere, skupštini su nazočili i predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, također nositelji nezavisnih lista u svojim sredinama i dokazano uspješni (grado)načelnici.

Bila je to ujedno prilika da se, nakon nešto više od polovice mandata, napravi pregled političkih događanja, aktivnosti Nezavisne liste M. Batinića – Za Ivanec, ali i ostvarenih projekata i pokrenutih programa koje su predstavili koordinator Nezavisne liste Branko Putarek, gradonačelnik Milorad Batinić i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Ivanec se već godinama uspješno nosi sa zadaćama koje su u našoj nadležnosti. Najveći problem predstavlja nam infrastruktura u nadležnosti županije i države, od kojih, kao nezavisna lista, nemamo podršku. Okrupnjavanjem i povezivanjem sa sredinama koje dijele naše specifične probleme imamo daleko veće šanse da se naš glas čuje – poručio je gradonačelnik Batinić, dodavši kako djelovanje unutar nove političke platforme ne ukida autonomiju Nezavisne liste na lokalnoj razini.

Sjever - daleko najproduktivnija regija Hrvatske

Predsjednik Nezavisne platforme sjever Matija Posavec zahvalio je Predsjedništvu Nezavisne liste na pridruživanju Nezavisnoj platformi Sjever te obrazložio razloge njenog nastanka:

- Sjever je daleko najproduktivnija regija Hrvatske koja, unatoč tome, već tridesetak godina ne uživa razinu poštovanja koju zaslužuje. Zaobilaze nas velike državne investicije, a samo zahvaljujući našem trudu i sposobnosti privlačenja europskih sredstava uspijevamo zadržati zavidnu razinu razvoja. Vrijeme je da pokažemo da i sjever Hrvatske ima glas u Zagrebu – naglasio je Posavec.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić osvrnuo se na političku pozadinu pokretanja platforme:

- Politički centar u Hrvatskoj raspao se pod utjecajem velikih stranaka koje su to iskoristile kao priliku za nametanje svojih interesno motiviranih politika. Sada nam se pruža prilika da našim građanima ponudimo pristojnu građansku političku opciju kakvoj su prirodno skloni – izjavio je Bilić.

- Male sredine nemaju gotovo nikakvu institucionalnu podršku od centralne države i konstantno smo žrtve netransparentne dodjele sredstava. Tome moramo stati na kraj ujedinjavanjem snaga i uključivanjem u nacionalnu politiku – istaknuo je načelnik Radoboja A. Topolovec.

Skupština je zaključena jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova o uključivanju Nezavisne liste Milorada Batinića u Nezavisnu platformu Sjever.