Nezaposlenost u travnju u Varaždinskoj županiji porasla za 25,7%; šivačice najtraženije Foto: Ilustracija

Nezaposlenost u travnju u Varaždinskoj županiji porasla za 25,7%; šivačice najtraženije

MGA/VV | 14.5.2020. u 10:18h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji broj nezaposlenih u travnju porastao je za 15,1% na mjesečnoj razini tj. u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na isti mjesec lani nezaposlenost veća za 25,7%, prema statističkoj objavi Regionalnog ureda HZZ-a Varaždin.

- Tijekom travnja evidentirano je 714 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavila se 641 osoba, 3 osobe iz nekog drugog oblika rada, nakon škole 1, a iz neaktivnosti 69 osoba. Time je krajem travnja u HZZ- Regionalnom uredu Varaždin evidentirano ukupno 3.157 nezaposlenih osoba. Na području Ispostave Ivanec bilježimo 754, Ludbreg 342, Novi Marof 445, Cestica 96 i Varaždin 1.520 osoba. Ujedno je evidentirano i 39 osoba kao tražitelja zaposlenja - stoji u mjesečnom statističkom biltenu varaždinskog HZZ-a.

Tijekom travnja, a u odnosu na ožujak, najveći je postotak rasta registrirane nezaposlenosti u Ispostavi Varaždin gdje iznosi 18,1%. Mjesečni porast registrirane nezaposlenosti u Ispostavi Novi Marof iznosi 16,8%, u Ispostavi Cestica je na razini od 15,7%, u Ispostavi Ivanec je 11,5%, a najmanja je u Ispostavi Ludbreg gdje je na razini od 8,2%.

Broj nezaposlenih muškaraca veći je za 11,6% u odnosu na prošli mjesec, a u odnosu na travanj 2019. godine broj nezaposlenih muškaraca veći je za 21,6%. Kod žena, u odnosu na prošli mjesec broj nezaposlenih je veći za 18,5%, a u odnosu na travanj 2019. godine broj nezaposlenih žena veći je za 29,7%.

Promatrano prema razini obrazovanja, najviše je nezaposlenih sa 3-godišnjom srednjom školom i školama za KV i VKV radnike, zatim sa 4-godišnjom srednjom školom i osnovnom školom.

Tijekom travnja prijavljeno je 306 slobodnih radnih mjesta, što je za 49,1% ili 295 slobodnih radnih mjesta manje nego u proteklom mjesecu, te 62,7% ili 515 slobodnih radnih mjesta manje nego u istom mjesecu prošle godine. Najviše je slobodnih radnih mjesta tijekm travnja prijavljeno u ispostavi Varaždin (222), potom u Ispostavi Ivanec (42) i u Ispostavi Ludbreg (38), a najmanje slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u Ispostavi Novi Marof (4) te niti jedno u Ispostavi Cestica.

Tijekom travnja najveća je potražnja bila za sljedećim zanimanjima: šivač, zidar, elektroinstalater, radnik u niskogradnji, tekstilni radnik, radnik na proizvodnoj liniji, medicinska sestra i medicinski tehničar, armirač, tesar i čistačica.

Tijekom travnja iz evidencije nezaposlenih osoba RU Varaždin zaposlena je ukupno 151 osoba na temelju radnog odnosa. To je 38,1% manje nego u prethodnom mjesecu i 55,6% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Iz evidencije RU Varaždin tijekom travnja također je zaposleno 8 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci