Neven Bosilj: Odluka Ustavnog suda će napraviti kaos s otpadom za 500 JLS-a u Hrvatskoj

vv | 15.9.2023. u 19:01h | Objavljeno u Aktualno

- Ustavni sud RH svojom je odlukom i rješenjem ukinuo sporni čl. 3. Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH. Ovakva odluka Ustavnog suda predstavlja veliku zadovoljštinu za cijeli Ivanec, a prije svega za građane, koji su se na zborovima u mjesnim odborima usprotivili  dovozu tuđeg otpada pod svoje prozore, pokazali jedinstvo te svoj stav izrazili s gotovo 10.000 potpisa na peticiji. Jednako tako i za Grad Ivanec na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, koji je od samog početka ove smećarske i političke trakavice uporno argumentirao i dokazivao da nema zakonskog uporišta za dovoz tuđeg smeća u Jerovec, a zbog čega je od uključenih aktera medijski bio prozivan i napadan - objava je koju je slavodobitno objavio Grad Ivanec.

USTAVNI SUD POTVRDIO Grad Ivanec bio u pravu, tuđe smeće ne može u Jerovec!

No, postoji i druga strana kovanice s obzirom da se ukidanjem članka 3. Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH svaka općina na čijem području je odlagalište može prestati uzimati otpad iz svih drugih općina osim svoje, u Hrvatskoj je trenutno svega samo 40-ak odlagališta, a čak preko 550 JLS-ova, upozorava gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj.

- Vrlo je velika odluka ovo jer je opovrgnula odluku o zatvaranju odlagališta u Hrvatskoj. Ovom logikom preko 500 jedinica lokalne samouprave nema više kamo sa svojim otpadom jer ako pojedina JLS s odlagalištem ili deponijem ne želi primiti otpad drugog JLS-a sada joj Ustavni sud daje za pravo da to može napraviti bez obzira na odluku Ministarstva i ostalih vladinih tijela i time se otvara velika Pandorina kutija. Do sada su već trebali biti otvoreni Regionalni centri za gospodarenje otpadom, koji još nisu otvoreni i postavlja se pitanje što će Jerovec sa svojim otpadom kroz godinu i pol jer je i Jerovec već na rubu kapaciteta i popunjen je, a ovom odlukom im se sada može zabraniti odlaganje otpada negdje drugdje - istaknuo je Bosilj.

Iako je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, tijekom ove situacije stalno naglašavao da se protivi uzimanju "varaždinskog smeća", gradonačelnik Bosilj naglašava da Grad Varaždin u ovom sporu nije bio ni pravni subjekt već Čistoća koja ne zbrinjava samo otpad iz Varaždina već i otpad iz 14 jedinica lokalne samouprave u županiji.

- Grad Varaždin nikada nije pokretao nikakav postupak. Postupak je pokrenula državna inspekcija koja je željela kazniti Varaždin jer mi kao grad smo bili dužni odvoziti otpad u Jerovec, a ne da ga vozim u Davor, Garešnicu i ostala mjesta gdje ga vozimo, pa su pokrenuli inspekcijski nadzor, Ministarstvo gospodarstva je kao drugostupanjsko tijelo potvrdilo da bi se otpad trebao odvoziti u Jerovec, a nakon toga je to potvrdio i Upravni i Visoki upravni sud. Usprkos tome što je Čistoća otpad morala voziti otpad u Jerovec, iako nije imala kapacitet, a nismo također željeli raditi eskalacije i dizati tenzije jer smo uspijevali pronaći odlagališta, a vozili smo otpad i na MBO jer smo očekivali da bi se ova situacija mogla ovako odviti. Nekorektno je spominjati Grad Varaždin jer nije bio sudionik ovog procesa, a cijeli postupak je pokrenula Državna inspekcija - istaknuo je Bosilj.