Neven Bosilj odgovorio Budimo gradu: Bale u Brezju su preozbiljna tema za neupućene ili zlonamjerne Foto: Martin Novosel

Neven Bosilj odgovorio Budimo gradu: Bale u Brezju su preozbiljna tema za neupućene ili zlonamjerne

| 28.7.2022. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U ponedjelja, 25. srpnja, platforma Budimo grad je održala novinarsku konferenciju na kojoj se osvrnula na nekoliko aktualnih tema u Gradu Varaždinu među kojima su bili pročistač, Varkom, situacija s Varteksom, Bruno Ister te u konačnici javni natječaj za sanaciju bala otpada u Brezju.

VIDEO Budimo grad: Treba raskinuti upravni ugovor s Varteksom i naplatiti dugove prema Gradu

Jučer se gradonačelnik Neven Bosilj upravo na temu i optužbe Budimo grada oko potencijalnog "namještanja" javnog natječaja za sanaciju bala oglasio na svom službenom Facebook profilu, a u cijelosti prenosimo što je imao za reći kao odgovor platformi Budimo grad.

"Politika bi trebala biti odgovorno odnošenje prema javnoj stvari, dok je politikanstvo sve ono drugo.

Politikanstvo je vrlo često sazdano od demagogije i populizma, a u osnovi govoreći narodski – mazanje očiju građanima. A kako to izgleda u praksi, možete pratiti iz djelovanja dijela Platforme Budimo grad. U ovoj prilici uopće neću govoriti o dosljednosti nazovi zagovaratelja transparentnosti (koji vole dosljednost osim kad se radi o njihovom interesu, poznat kao slučaj „budimo Petrić“ – VIS), već o novim pokušajima politikanstva na najjače. Što je zajedničko svim politikantima? Napadanje političkih protivnika vrlo često lažnim optužbama, namjerno iskrivljavanje činjenica ili potpuno izmišljanje, prešućivanje argumenata koji mu ne idu u prilog. To bismo mogli nazvati zlonamjernost, što u politici zna biti pojava a u politikanstvu je stanje. Drugo važno obilježje politikanstva je površnost, neinformiranost, nestručnost i neznanje, koje onda maskiraju napadima i podmetanjima.

Sve ovo možete pronaći u objavi dijela platforme BG (za ovu priliku „budimo Petrić“) u kojima pokazuju upravo sve te vrline politikanstva. Bez ikakvih utemeljenja, lažno optužuju o navodnim namještanjima natječaja za zbrinjavanje otpada u Brezju. Toliko su smiješni u optužbama da se počinjem pitati „a za koga oni to drukaju?“ Pa kad su mi eto dali priliku da ih javno podučim, s posebnim veseljem to i činim. Možda nešto i nauče (ponavljam, ako iza napada ne stoje neki sasvim jasni ciljevi u stilu VIS „budimo Petrić“).

Budući da se radi o Sanaciji zatvorenog odlagališta koja podrazumijeva i građevinske radove i usluge oporabe otpada, u ovom poslu teško će ijedna tvrtka moći nastupiti sama, naprosto iz razloga jer nema tvrtki koje samostalno objedinjavaju sve ove usluge i radove. Stoga je promet od 200 milijuna kuna u zadnjih 5 godina, koji u natječaju treba dokazati zajednica ponuditelja, referenca koju naši centri za gospodarenje otpadom zajedno s nekom građevinskom firmom partnerom vrlo lako mogu dokazati.

Dalje, dio platforme Budimo grad očigledno nije upoznata s činjenicom da naši centri za gospodarenje otpadom koje su spomenuli – Marišćina, Kaštjun, Bikarac - nemaju dovoljno vlastitih kapaciteta niti za oporabu svog otpada za gradove i općine koje pokrivaju. Oni svake godine moraju raspisivati natječaje za nekoliko tisuća tona „viška“ otpada koji im ostane neobrađeno te su prinuđeni tražiti nekoga da taj otpad preuzme i oporabi.

Ono što posebno zabrinjava je da autori ovih insinuacija forsiraju odlaganje otpada koje je kako ističu „jeftinije“ od mehaničko-biološke obrade otpada. Postavlja se pitanje gdje i u kojem dobu oni žive? Ima li išta skuplje od odlagališta, zagađenja tla, podzemnih voda, emisija CO2. Sve i da otpad iz Brezja zadovoljava uvjete za odlaganje, a ne zadovoljava – što je analizama akreditiranih laboratorija i dokazano, danas nitko tko je imalo ekološki osviješten ne bi trebao forsirati odlaganje. A da stvar bude još i karikaturalna, zagovaratelji „zeleni“ i ekološki osviješteni. Ekipa, dajte se malo educirajte o zelenim politikama. Vama za informaciju – dok se cijela Europa i razvijeni dio svijeta bore za zatvaranje deponija kao najopasnijeg vida za okoliš i zdravlje ljudi, intenzivno potiču zatvaranje deponija, educiraju svoje građane o štetnosti odlaganja (deponiranja) otpada, naši se zeleni eto okrenuli u 19. stoljeće.

Za javnu raspravu treba imati neke važne preduvjete: stručno znanje, relevantne i istinite podatke i informacije, želju da se raspravlja na temelju argumenata. Znači, sve ono što dio „zelene“ ekipe nema. Oni imaju ono iz uvoda: višak zlonamjernosti, a manjak stručnosti.

Rješavanje bala u Brezju je preozbiljna tema da se njome bave neupućeni ili zlonamjerni. Svi dobronamjerni prijedlozi, želja za zajedničkim naporima u konačnom rješenju varaždinskog „istočnog grijeha“ su dobrodošli. Vjerujem da će i dalje biti podmetanja i kočničara, ali se neću dati uplašiti niti obeshrabriti u ovom poslu. Čistih namjera, bistrog uma i vrućeg srca i dalje dajem sve od sebe da sa svojim timom pometem sve zaostale „bale“ i bale. Varaždin to zaslužuje."