Neven Bosilj neće na peto, već 14. mjesto ili neće na izbore!?

| 25.3.2024. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Tek nekoliko je dana do subote, kada se trebaju predati  liste za izbore saborskih zastupnika, koje je predsjednik RH Zoran Milanović raspisao za 17. travnja, ali još nije poznat njihov konačan izgled. Međutim, poznata su imena glavnih kandidata i njihove moguće pozicije na listama za Hrvatski sabor iz III. izborne jedinice, odnosno Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i dijela Zagrebačke županije, kao i njihova očekivanja.

HDZ/HNS: Isto ili više

U HDZ-u, koji je prije četiri godine samostalno dobio 45 tisuća glasova (29,48 posto) te pet zastupničkih mjesta, očekuju ne samo isti, nego bolji rezultat jer izlazi na parlamentarne izbore u koaliciji s HSLS-om i HNS-om, koji je 2020. osvojio 8835 glasova (5,78 posto).

Nositelj ove koalicijske liste varaždinski je župan i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, što ne čudi jer je na izborima 2020. dobio najviše glasova (5225), nakon bivših zastupnika Zdravka Tušeka i Darka Horvata, koji sad nisu kandidati zbog svojih pravosudnih slučajeva, odnosno novomarofskoga gradonačelnika Siniše Jenkača (5275), koji će u Hrvatski sabor pokušati opet doći zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Naime, drugo i treće mjesto rezervirano je za gradonačelnika Krapine Zorana Gregurevića, odnosno Preloga Ljubomira Kolareka, dok će na četvrtom mjestu biti Predrag Štromar (HNS), a petom ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Nakon njih, trebala bi slijediti jedna kandidatkinja, vjerojatno iz HDZ-a, a možda i HSLS-a.

Pročitajte više u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u