Neven Bosilj: Ne mogu i neću dozvoliti da Varteks ne nastavi biti dio našeg života i budućnosti Foto: Ilustracija

Neven Bosilj: Ne mogu i neću dozvoliti da Varteks ne nastavi biti dio našeg života i budućnosti

VV | 2.11.2021. u 10:18h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je na posljednoj sjednici Gradskog vijeća, na trećoj točci dnevnog reda bila odluka o podmirenju duga kojeg tvrtka Varteks ima prema gradskim komunalnim tvrtkama kao i ostala dugovanja putem obročnih otplata, javio se i gradonačelnik Neven Bosilj sa svojim viđenjem aktualne situacije oko tvrtke i budućnosti nekadašnjeg tekstilnog giganta s ovih prostora kao i opcije da Grad Varaždin uzme dio nekretnine također za prenamjenu u druge svrhe. Njegovu Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

"Posljednjih tjedana jedna od, nažalost po tko zna koji put, aktualnih tema je Varteks.

Kako je riječ o jako važnoj temi za sve nas, želim da se što više građana uključi i da svoje mišljenje.

Varteks je za sve nas Varaždince emotivno pitanje, jer je riječ o „obiteljskom srebru“, firmi koja je u najboljim danima naš grad činila poznatim i prepoznatim diljem svijeta. Firmi koja je zapošljavala i 12.000 radnika, hranila isto toliko obitelji.

Moja dužnost, kao gradonačelnika, a prije svega kao Varaždinca je učiniti sve da Varteks, za koji je svatko od nas na svoj način vezan, ne bude prošlost, a sve ono što je kao tekstilni gigant značio diljem svijeta, mora biti zalog za budućnost urbanističkog razvoja našeg Grada.

Zona Varteks ima predispozicije postati suvremeni dio grada čije bisere industrijske arhitekture 20.stoljeća moramo zaštititi i sačuvati. Vjerujem da je zona Varteks idealna lokacija za više namjena, ali da bi se nakon toliko godina krenulo u realizaciju, moramo odgovoriti na pitanje: Što mi, Varaždinke i Varaždinci, želimo i trebamo na tom prostoru?

Složit ćete se sa mnom da prostor javne namjene zone Varteksa trebamo osmisliti i sačuvati za generacije koje dolaze nakon nas, a to možemo samo ako iskristaliziramo plan s ciljem da zona Varteks bude dio grada koji živi, koji privlači svojim sadržajima, ali i dio grada koji će osigurati da u drugom obliku ime Varteks i dalje živi i to ne samo kao uspomena na neka prošla, slavna vremena.

O tome tko je kriv za sadašnje stanje bespredmetno je sada lamentirati. Proučio sam sve dostupne dokumente. Čitajući su se izmjenjivali osjećaji ponosa, ljutnje, tuge...

Posebno je interesantan dokument Revizija pretvorbe i privatizacije Varteksa, vrijedi pročitati i prisjetiti se početka kraja…

Ono što ja iz ovoga dokumenta mogu zaključiti je da je Varteks bio previše povezan s politikom, a biznis i politika ne idu zajedno. Varteks je u privatizaciju krenuo na špekulativnim temeljima, pri čemu su dominirali političari. U tom kontekstu privatizacija niti nije mogla biti uspješna. Špekuliralo se s nekretninama, umjesto da se poslovanje usmjeravalo na proizvodnju odjeće. Glavno pitanje bilo je kome će pripasti ovo ili ono zemljište, kome poslovni prostor kojih je tada bilo gotovo 200.

U nadzornom odboru sjedio od 28.lipnja 2003. i tadašnji gradonačelnik koji je dopustio da se špekulira, kalkulira i ostvaruje profit od prodaje nekretnina, a ne od osnovnog poslovanja proizvodnje i prodaje odjeće.

Danas smo tu gdje jesmo. Ne mogu reći da nisam ljut što Grad, ukoliko želimo kvalitetan javni prostor unutar zone Varteks mora kupiti nekretnine koje su zapravo izgrađene novcem naših očeva i djedova, ali ne mogu dozvoliti da se zatre baš sve što se od 1918. godine stvaralo radom i trudom Varaždinki i Varaždinaca.

Ne mogu i neću dozvoliti da se najljepši primjerci hrvatske i europske industrijske arhitekture propadnu do te mjere da na kraju moraju biti srušeni.

Ne mogu i neću dozvoliti da Varteks ne nastavi biti dio našeg života i budućnosti.

Obećao sam da će se građane informirati o svemu što radimo, ali i da će građani sudjelovati u donošenju svih za naš Grad važnih odluka.

Studije prostora – koncepti oblikovanja i uređenja područja zone Varteksa postoje. Varteks je proglašen i strateškim državnim projektom, ali želim da svi stanovnici Varaždina imaju priliku sudjelovati i da zajedno odlučimo što zapravo želimo na dijelu prostora urbane zone Varteksa kojemu je namjena javna.

Naglašavam, nije riječ o prijedlogu plana, urbanizmu niti o arhitekturi, već o tome da zajedno odlučimo o namjeni prostora i definiramo što želimo i trebamo na tom prostoru.

Varteks je pitanje časti svih nas i učinit ću sve da politika pomaže, a ne odmaže, uz pomoć i uvažavajući mišljenje što većeg broja naših sugrađana."