Neven Bosilj na aktualnom satu: Jerovec će ipak morati prihvatiti otpad Čistoće?

| 26.11.2021. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

Traje još aktualni sat 6. sjednice Gradskog vijeća Varaždina na kojemu je jedan od upita bio i onaj vijećnika Marija Lešine iz Nezavisne liste Ivana Čehoka u kojem je tražio odgovor o tome zašto je aktualni gradonačelnik promijenio mišljenje oko kupnje MBO pogona za obradu otpada, iako je 2018. godine tvrdio da se to protivi njegovom viđenju rješavanja otpada u Brezju.

- Znate da postoji projektni tim koji se bavi rješavanjem bala. Ne radi se to ad hoc, nego se radi na način da se moraju znati svi relevantni podaci da bi se moglo izaći pred vas koji ćete morati donijeti konačnu odluku da li je najpovoljnija varijanta A, B, C ili D. Jedna od varijatni je i kupnja MBO-a. Iz tog razloga je poslano pismo namjere  prema CIOS-u kako bismo uopće mogli poslati stručnu ekipu koja se bavi procjenama da vidimo u kojem je stanju MBO, da znamo koje su brojke u pitanju troškova. Ja nisam jedan od onih koji će reći sad ćemo riješiti ovim modelom, to će koštati 200 milijuna kuna, a da iza toga to nije potkrepljeno kompletnom analizom i kompletnim brojkama koje to dokazuju ili opovrgavaju - objasnio je na upit Lešine, gradonačelnik Bosilj te je naglasio da se RCGO Piškornica neće još godinama izgraditi pa se u međuvremenu ne mogu čekati to za gospodarenje otpadom.

- Prije mjesec dana je bilo otvaranje ponuda za RCGO Piškornica. Procijenjena vrijednost projekta je bila do 50 milijuna eura i na taj način se išlo i prema EU jer iznad 50 miliona eura su veliki projekti koji zahtjevaju sasvim drugačijiu dokumentaciju, metodologiju i sve ostalo. Najjeftinija ponuda je bila 97 milijuna eura. Praktički je taj natječaj propao. Piškornica, gdje bi sve lokalne samouprave iz ove četiri županije trebale ostavljati otpad, neće biti gotov sigurno još četiri-pet godina i poznavajući RH ona će prvo jednostavno svoje odgovornosti samo prebaciti na jedinice lokalne samouprave i svaka jedinica lokalne samouprave te njezin čelnik je osoba koje odgovorna za gospodarenje otpadom i mi moramo imati raznih opcija i varijanti da bismo to mogli riješiti - istaknuo je Bosilj i ustvrdio da bi se miješani komunalni otpad koji se trenutno odvozi u Davor, mogao riješiti odvozom na odlagalište u Jerovcu, iako je prethodno takvu mogućnost odbio prihvatiti gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, iako je već prije utvrđeno da je upravo odlagalište u Jerovcu najbliže odlagalište za otpad za JLS-ove koje imaju ugovor sa Čistoćom.

- Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostepeno tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad stoga sam poslao i dopis prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema, ali postoji sljedeći koraci - objasnio je Bosilj.