Neven Bosilj: MBO Brezje je krajnja, krajnja opcija ako se ne nađe ni jedno odlagalište u Hrvatskoj

VV | 23.6.2021. u 14:19h | Objavljeno u Aktualno

Kao što smo već pisali o situaciji u Poljani Biškupečkoj gdje je tamošnji mjesni odbor alarmirao javnost oko situacije s pretovarnom stanicom za zbrinjavanje otpada, državna inspekcija je Gradu Varaždinu naložila da se situacija tamo riješi do 25. lipnja, tj. ovog petka, odnosno da se sav višak otpada zbrine negdje drugdje. Datum se polako bliži, a za sada se problem nije uspio riješiti, ali bi se mogao u sljedećih par dana.

- Danas sam odradio više razgovora. Prvo smo imali zoom konferenciju s državnim tajnikom iz Ministarstva gospodarstva koji je zadužen za problematiku otpada. Na tom sastanku je bio moj zamjenik i Davor Skroza. Razmotrene su razne opcije i vrlo vjerojatno će se sutra pronaći rješenje od strane ministarstva. Mi smo danas dali neke opcije i za sutra je u ministarstvo pozvan direktor Piškornice. Ja vjerujem da ovaj cijeli propust što netko nije na vrijeme osigurao kapacitete će se uskoro razriješiti. MBO Brezje je možda krajnja, krajnja opcija u slučaju ako se neće pronaći niti jedno drugo odlagalište na razini Hrvatske. Mi ne možemo dozvoliti da nam se otpad ne pokuplja po gradu. Ja sam zbog toga danas imao i sastanak s predsjednikom nadzornog odbora CIOS-a i Cezar grupe te smo razmotrili i tu mogućnost. Ne možemo igrati na jednu kartu, igramo na više karata i siguran sam da će se rješenje naći. Ja bi želio istaknuti da ja kao gradonačelnik nemam nikakvih ovlasti prema trgovačkom društvu Čistoća. Mi sada radimo izvan svojih i zakonskih opcija i mogućnosti jer ja imam 51 posto udjela u skupštini društva i mogu sazvati samo izvanrednu skupštinu gdje trebam imati 75 posto glasova da bi mogao smijeniti nadzorni odbor, a taj nadzorni odbor onda imenuje upravu. Ovom nadzornom odboru ističe mandat u kolovozu i onda će redovitim postupkom Grad Varaždin moći imenovati svoje nove članove i onda ćemo moći vidjeti što s upravom i da li ćemo imati ljude koji će moći odgovoriti ovim novim izazovima - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Spominjala se u javnosti i opcija da se Saubermacher vrati kao tvrtka za zbrinjavanje otpada, ali gradonačelnik tvrdi da za sada nije razmotrio tu opciju.

- O tome nisam uopće u ovom trenutku razmišljao. Želim reći da ostalih 15 jedinica lokalne samouprave se do sada uopće nije uključilo u cijelu priču. Ja kao predstavnik Grada Varaždina imam ugovor za 25 tona otpada da se dnevno odvozi u Davor i to je otpad kojeg stvara Varaždin. Ostalih 25 tona dnevno stvaraju ostale jedinice lokalne samouprave koje jednostavno nemaju nikakvih rješenja. Ja intenzivno razgovaram sa još nekoliko gradonačelnika o sporazumima kojima ćemo povećati te kvote, ali ispada da ja u ovom trenutku moram rješavati drugih općina, a to zapravo nije ni problem drugih općina i Grada Varaždina već Čistoće. Dakle, uprava Čistoće je potpisala ugovor s tih 15 jedinica lokalne samouprave da će prikupljati i zbrinjavati otpad s njihovog područja, a oni sad odjednom nemaju kuda s tim otpadom. To je sve ostvaština prošlih vremena. I nadzorni odbor i uprava su postavljeni od mog prethodnika, a ja ih u ovom trenutku jednostavno ne mogu smijeniti -  istaknuo je Bosilj.

Nada je da će problem biti već razriješen sutra 24. lipnja kada će biti održani još jedan sastanak u Ministarstvu gospodarstva koje je nadležno za ovaj problem.

- Ako ne, ministarstvo mora naći način i rješenje da se sprovede inspekcijski nalaz, ako ništa drugo. Ako tvrtka Čistoća ne može postupiti prema tom inspekcijskom nalazu, onda mora država pronaći rješenje kuda će se taj otpad odvoziti - objasnio je Bosilj.

Isto tako je napomenuo da je ovaj problem postojao već u mandatu Ivana Čehoka, ali da je promjena vlasti dovela do toga da se "upali" alarm za rješavanje.

- Pretovarna stanica ima rješenje za 10 tona otpada. Tamo nakon što se pretovari otpad smije ostati samo 10 tona otpada. Ja sam pogledao podatke i ove godine tamo nikada nije bilo ispod 150 tona otpada. Prema tome, cijelo vrijeme je tamo veća količina otpada, samo je u ovome trenutku nekome trebalo politički napraviti priču i počeli su se žaliti, a primjerice 1. lipnja je bilo tamo 170 tona otpada. Prema tome u kojem god je trenutku da je došla inspekcija, dala bi isto rješenje jer tamo ne smije biti više od 10 tona, a kamoli 400 i nešto tona koliko je u ovom trenutku - zaključio je Bosilj.

Ipak, Varaždinske vijesti su slale upit o mogućim načinima rješenja ovog problema nadležnom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a odgovor koji smo dobili ne ulijeva nadu da će se Ministarstvo angažirati da pronađe rješenje.

- Podaci o kapacitetima za sva odlagališta na području Republike Hrvatske navedeni su u dokumentu “Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske”, koji je sastavni dio Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta. Dokument je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva na poveznici: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-procjenu-utjecaja-na-okolis-i-odrzivo-gospodarenje-otpadom-1271/gospodarenje-otpadom/strategije-planovi-i-programi-7595/7595. Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Varaždin je odgovoran za gospodarenje komunalnim otpadom na svom području putem davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a prikupljeni miješani komunalni otpad davatelj javne usluge mora odložiti na odlagalište koje udovoljava propisanim uvjetima. Ministarstvo ne određuje davatelju javne usluge na koje odlagalište i pod kojim ugovornim uvjetima će predavati miješani komunalni otpad - napisali su u svom odgovoru Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.