Neven Bosilj: Bivši gradonačelnik naručio još 4 kipa za 600 tisuća kuna bez ugovora

| 29.9.2021. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

- Ja sam legalist i pustio sam da se to odvije do kraja i izazvali su hrpu reakcija. Crkveni su redovi apsolutno zgroženi jer ih nitko nije kontaktirao i prikazani su na krivi način i iz tog razloga smo odučili da se ti kipovi moraju doraditi. I to još nije sve, mene je kipar obavijestio, što ja nisam ni znao, da je bivši gradonačelnik naručio još četiri kipa, i koje je on na riječ bivšeg gradonačelnika praktički pripremio, za koje uopće ne postoji ugovor, što bi bilo još dodatnih 600.000 kuna - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj za sporne skulpture redovnika novinarima RTL Direkta

I dok se još vodi polemika oko cijele situacije i tko je kriv što se nije na vrijeme konzultiralo s predstavnicima Crkve koji su izrazili nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova, bivši gradonačelnik Ivan Čehok je na svojim stranicama ustvrdio da je crkva bila obaviještena na vrijeme.

- Crkva je bila o svemu obaviještena, vidi dokument! Ali grad niti je određivao niti će umjetniku odrediti kako će kipovi izgledati - ustvrdio je Čehok na svojoj Facebook stranici.

Također tvrdi da su već prije bili protiv postavljanja sedam kipova na zahtjev crkve jer bi to koštalo previše, dok bi mijenjanje postojećih koštalo 300 tisuća kuna.

- Crkva je tražila da se postavi sedam kipova, mi smo to odbili i odlučili se za tri, jer bi postavljanje sedam takvih kipova stajalo grad blizu 1,5 milijuna kuna. Umjetnost ima između ostaloga funkciju reprezentiranja stvarnosti, ta tri lika su reprezenti redova a ne prezenti svih redova, to bi bilo besmisleno. Sada je Bosilj pristao postaviti svih sedam likova, potrošiti novac samo kako bi se kipovi mogli ukloniti i kako bi se mogao izmijeniti sporni nos na jednom kipu! A i promjena kapuca na postojećim kipovima stajat će dodatnih 300.000 kuna - istaknuo je Čehok.
Označeno u