Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić Foto: Krešimir Đurić

Nenad Kudelić: Potrebno je hitno riješiti situaciju s veledrogerijama

Varaždinske vijesti | 21.10.2020. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

I Opća bolnica Varaždin našla se u situaciji da joj je obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala od strane veledrogerija. Opća bolnica Varaždin raspolaže s određenom, manjom zalihom lijekova i potrošnog medicinskog materijala te je svim odjelima OB Varaždin naloženo njihovo racionalno korištenje. No, ako se ovakvo stanje hitno ne riješi, dolazi u pitanje funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., ističe da će poslovanje biti otežano ukoliko se ovakva situacija otegne. Pojašnjava da su sve četiri velike veledrogerije koje opskrbljuju Opću bolnicu Varaždin lijekovima krenule su s obustavom isporuke te traže da se podmire dugovi stariji od 365 dana.

- To u ovom trenutku jednostavno nije moguće. Konkretno, za Opću bolnicu Varaždin to je otprilike iznos od 20 milijuna kuna. To je dug koji se generira uslijed ovakvog poslovanja - kaže ravnatelj Kudelić i dodaje da postoji veliki nesrazmjer između cijena zdravstvenih usluga, visine cijena lijekova i potrošnog materijala te količine izvršenog posla.

- Ovo nije problem samo naše bolnice, nego svih bolnica u Republici Hrvatskoj. Bolnice žive od tzv. limita, fiksnog iznosa sredstava, od kojeg u prosjeku, u slučaju naše bolnice, od 85 pa čak i do 105 posto ode na plaće zaposlenika. Naravno da ne preostaje puno sredstava za podmirivanje svih ostalih troškova koje bolnica ima, struje, vode, telefona, potrošnog materijala i lijekova koji uzimaju veliki udio u tim troškovima. U slučaju Opće bolnice Varaždin radi se o potrošnji na mjesečnoj razini od 6 do 7 milijuna kuna. Naravno da uz ovako ograničene limite i nerealno niske cijene usluga nije moguće podmiriti ažurno sve troškove liječenja - naglašava Kudelić.

S obzirom na situaciju s koronavirusom u varaždinskoj bolnici reorganiziran je rad ustanove.

- Mi već sada moramo raditi određenu reorganizaciju posla da bi uopće mogli funkcionirati, imajući u vidu eksponencijalni rast broja pozitivnih na području Varaždinske županije. To je prešlo 50 novooboljelih dnevno, a unutar bolnice imali smo porast hospitaliziranih za 100 posto unutar 48 sati i trenutno su u bolnici 24 osobe, većinom s teškom upalom pluća, a jedna je osoba na respiratoru. Do sada smo takve osobe mogli premjestiti u primarni respiracijski centar u KB Dubrava, no to više nije moguće zbog popunjenosti takvih centara - pojašnjava ravnatelj.

Unatoč svemu tome, Opća bolnica Varaždin još uvijek radi s više od 90 posto kapaciteta. Kako je varaždinska bolnica regionalna, i po pitanju određenih subspecijalnosti zbrinjava populaciju susjednih županija, u slučaju redukcije hladnog programa bit će zahvaćena populacija od pola milijuna ljudi.

- Bile su potrebne manje reorganizacije po pitanju kirurškog programa koje su uvjetovane većim brojem ljudi iz te struke, prvenstveno anesteziologa i anestezioloških tehničara, u samoizolaciji ili eventualno pozitivitetu. No usprkos tome, Opća bolnica Varaždin obavlja svakodnevno veliki broj postupaka, a prije same epidemije Corona virusom Ob Varaždin je izvršavala otprilike 20 posto više usluga od ugovorenog - naglašava Kudelić.