Nenad Bakić o "javnom linču" na Faktograf: Faktograf je organizirao hajku na mene!

VV | 14.12.2021. u 14:42h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od najvećih i najznačajnijih dioničara Varteksa, Nenad Bakić, koji je tijekom pandemija postao i uobičajeno ime kod projekcija i predviđanja te kritika kako se Vlada RH bavi epidemijom koronavirusa, nedavno se našao na meti kritika HND-a jer je svojom objavom na Facebooku, prema navodima HND-a, pozvao na javni linč protiv nacionalnog portala Faktorgrafa.

"Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?", napisao je Bakić na svom Facebook profilu, a to je samo jedna od sličnih objava koje je na račun Faktorgrafa objavio posljednjih dana i sati, a svodi se na neslaganja Faktografa i Bakića oko informiranja javnosti putem Facebook platforme s objavama oko pandemije gdje upotrebom Third Party Fact Checking programa Faktograf često obavještava Facebooka koje objave su sporne na njihovoj društvenoj mreži, na što Facebok može, ali i ne mora reagirati, prema tvrdnjama Faktografa, a za što Bakić tvrdi Faktograf koristi kao alat cenzure.

"Poduzetnik Bakić je 10. i 11. prosinca na svom profilu na društvenoj mreži Facebook grubo napao Faktograf iznoseći niz neistinitih tvrdnji te svoje sljedbenike pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv portala i na taj način pokrenuo upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore – organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad." - stoji u jučerašnjem priopćenju HND-a, a na te optužbe je Bakić je odgovorio da su neistinite. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Potpuna je neistina da sam pokrenuo ikakav ‘javni linč’ na Faktograf ili, kako danas kažu ‘hajku’. Stoga nitko nije mogao prijetiti Faktografu, pa tako i navodno njegovim zaposlenicima smrću, zbog mojih prozivki na njihov rad. One su takve naravi da samo opisuju kako oni rade, te time ne mogu proizvesti učinak prijetnje. Odnosno, ako su prijetnje i stigle, ljudi su inspirirani njihovim radom.

Istina je upravo suprotna – Faktograf i njemu bliske osobe su organizirale hajku na mene. A moj navodni ‘poziv na linč’ se sastoji u najavi tužbe, te pozivu i drugima da ponesu tužbe ako se smatraju oštećenima, isključivo zakonitim putem. Naglašavam da ne podržavam nikakve prijetnje. Nije istina da se spremam ‘financirati hajku protiv Faktografa’, odnosno naveo sam da ću podnijeti tužbu, a u našem demokratskom društvu se tužba ne smatra ‘hajkom’, upravo obratno.

Faktograf smatra da su moje optužbe neutemeljene, ali to će utvrditi sud. One se sastoje u tome da Faktograf iz pera svojih autora prosuđuje koje su objave istinite, a koje lažne, te navodne lažne tako označava na Facebooku, pa onda ljudima koji dijele objave ili onima koji ih pišu, tako smanjuje doseg i time de facto provode cenzuru. Kako je Facebook najznačajnija medijska platforma u Hrvatskoj, to se prema mom tumačenje protivi Članku 127. Kaznenog zakona.

Faktograf, međutim, izvrće činjenice, a ide tako daleko da i samo citiranje Članka 127. Kaznenog zakona koji to regulira proglašava lažnom viješću i ograničava širenje informacija o njemu. Vjerujem da neke korisnike takvo djelovanje inspira na napade na mrežne stranice Faktografa, koje ne podržavam. Mediji su jedan od tri stupa demokracije i začuđujuće je da jedna organizacija kao Faktograf može na najvećoj komunikcijskoj platformi u Hrvatskoj ne samo regulirati, cenzurirati i ograničavati dijeljenje informacija i stavova, nego i ovako manipulirati javnost.

Faktograf piše i “Jedini stav koji redakcija Faktografa ima o pandemiji Covida-19 je da se njome treba upravljati temeljem podataka i činjenica, a ne dezinformacija i manipulacija, poštujući pritom važeće demokratske procedure, pravila i zakone”, pa me stoga čudi da upravo ne promoviraju moj rad dostupan na mom Facebook zidu i stranicama PandemijskiRealizam.net (https://pandemijskirealizam.net/), koji je analički gledano jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Vrlo je zanimljivo da nikad nisu komentirali ili raskrinkavali pogrešne izjave znanstvenika i drugih aktera koji su se zalagali za oštre mjere, suprotno politici Vlade RH.

Napominjem da se radi o kaskadnom i proračunatom napadu od strane osoba bliskih Faktografu, gdje je harangu najprije pokrenula Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, pa kad je bila suočena s izrazito negativnim komentarima na svom vlastitom zidu (https://facebook.com/story.php?story_fbid=10227308646124721&id=1317272792), slični difamacijski tekstovi su osvanuli na zidovima SNH i HND.”

Označeno u