U varaždinskom proračunu nema novca predviđenog za božićnice, ali ne i samo za to

vv | 2.10.2021. u 03:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Pripremamo novi proračun, kao i nove projekte, i to uz pomoć novca koji će nam biti na raspolaganju već početkom iduće godine jer želimo aktivirati Aquacity, ali i ne samo to. Imamo, primjerice, upite za velike kongrese od 600 ljudi, tako da nam treba takav hotel za koji postoje dvije lokacije: kod arene ili bazena, što je posebno atraktivno od kada je Varteks uspio prodati dio zemljišta SES-u, koji će graditi trgovački centar kakvog u Varaždinu nema, naglasio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj gostujući na VTV-u.

No, prije novog proračuna, Grad Varaždin će izmijeniti postojeći, i to već 20. listopada.

- Rezultati našeg rada i naši projekti vidjet će se za godinu dana jer sada radimo po naslijeđenom proračunu koji ide u rebalans jer, primjerice, nema novca predviđenog za božićnice, nema ni za uređenje prostora kod sinagoge, a prozivaju nas i za to, ukazao je Bosilj.

Budući da mu daleko najviše kritika upućuje pradlagatelj aktualnog proračuna, odnosno njegov prethodnik Ivan Čehok, osvrnuo se i na njegove učestale istupe.  

-Teško je pratiti tok misli kod bivšeg gradonačelnika. Praimjerice, prvo traži žurnu sjednicu Gradskog vijeća zbog javnog prijevoza, a onda na sjednici sat vremena govori da ona zapravo ne treba, da bi na kraju glasovao za nju, ukazao je Bosilj, dodajući da je prošlotjedna sjednica održana zadnjeg dana u rujnu jer su  potpisivanje dokumenata opstruirali Čistoći koja sada ima novu upravu.

Licemjernim je označio kritike na račun načina izbora direktora Čistoće.

- Pozivaju me oni koji su 2019 bez ičega dali Skorzi novi ugovor. A sada je bio javni natječaj koji je bio na portalima svih suvlasnika Čistoće i drugima, a nismo ga objavili u nacionalnim medijima zbog stanja financija u poduzeće kojem je Grad uplatio 500 tisuća kuna kapitalne pomoći jer su plaćeni i računi prije valute, otkrio je gradonačelnik, naglašavajući da se "sve pokušalo da se opstruira rad Čistoće".

Nadzorni odbor, kako je dodao, napravio je sjajan posao jer je na tajnom glasovanju izabrao kandidata za direktora, i to drugog u odnosu na onog kojeg je on predložio starom NO.

- Danas preuzetu Čistoću je gotovo mazohizam. Čistoća je zamalo ušla u nedopušteni minus jer rezultati poslovanja ove godine nisu sjajni, ali postoje alati, rekao je Bosilj, koji je vezi tog i natječaja za direktora Parkova rekao da napravljen slonovski iskorak u načinu izbora te očekuje od novog direktora kreativnost i inovativnost.

Unatoč prilikama u Čistoći, poduzeće od listopada ima dodatnu djelatnost – javni prijevoz.

- Odluku da se raskida koncesija donijela je prethodna vlast. Dočekala me i odluka da ćemo mjesečno davati subvencije 145 tisuća kuna. Nakon tri mjeseca ćemo podvući crtu i vidjeti kako dalje. Tada će se i mijenjati linije, jer će se znati što više treba, što manje. U proljeće se otvara niša za zeleno, nove električne autobuse, tako da bi sedam kupljenih buseka do tada trebalo izdržati, napomenuo je Bosilj.

Sve to, međutim, gotovo je zasjenila kontroverzna skulptura redovnika.

- Ona je jedna od minornih stavki u gradskom proračunu i nisam obraćao posebnu pažnju. No nakon što se prošli tjedan postavljena, počela su zvoniti telefoni sa svih strana. Imali smo sastanak s predstavnicima Crkve, koji su bili zatečeni. Nije bila uključena ni stručna javnost. Ne znam iskreno što bi s time. Neki se žele, neki smiju pa neka stoji. A sve je počelo 2020. na netransparentan način. Na kraju je 27. svibnja potpisan zaključak kojim je sve definirano, tako da sam mogao ići u sudski spor s autorom ili u javnu nabavu, ukazao je Bosilj, napominjući da je zlouporabljeno i Povjerenstvo pa se skulpture postavljaju bez reda i razuma.

Žalosti ga što je Varaždin zbog toga došao u medije, posebice nacionalne, iako ima važnijih stvari.

- Uskoro će biti predstavljen tim stručnjaka koji već sada neformalno rade, prikupljali informacije kako riješiti bale. Uputio sam puno dopisa, radimo na 10 frontova a iskristalizirali ćemo dvije opcije koje će odrediti struka od sedam ljudi. Jedna od 10 opcija je i kupnja, no najvjerojatnija opcija je obrada u MBO zbog blizine, rekao je Bosilj, napominjući da se rade kalkulacije.