Uoči odlaska u mirovinu, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak o godini koju ispraćamo i očekivanjima Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

"Neka nedjelja bude dan obitelji, ne moraju svi biti na misi, ali je važno da je obitelj zajedno"

Maja Grbić Alimanović | 22.12.2018. u 09:55h | Objavljeno u Aktualno

- Crkva je sveta po Isusu Kristu, ali i grešna po nama ljudima - kaže varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak osvrčući se na godinu koju ispraćamo. Uskoro navršava 75. godinu života pa će u siječnju slijedeće godine papi uputiti pismo kojim svoju biskupsku službu daje na raspolaganje, a zatim Rim odlučuje o izboru novog biskupa.

Među pozitivnim događajima tijekom 2018. navodi pohod hrvatskih biskupa Rimu u studenom, ali i nedavni sporazum Općine Martijanec s devetero trgovaca, koji su se obvezali da neće raditi nedjeljom i blagdanom.

- Ovako bi trebali raditi i na vrhu države, ali se to vjerojatno ne usude zbog pritisaka onih koji bi željeli samo zarađivati. Neka nedjelja bude dan obitelji, nije nužno ni da svi dođu na misu, ali je važno da obitelj bude na okupu - kaže.

Po čemu ćete još pamtiti ovu godinu, osobito u Varaždinskoj biskupiji?

Potrebno je istaknuti osnivanje Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, kojega vodi vlč. Leonardo Šardi. Njegova će briga biti gluhi, slijepi, gluhoslijepi te osobe s različitim mentalnim i tjelesnim oštećenjima. Povjerenstvo će djelovati u novoizgrađenom Caritasovu domu, gdje je i Caritasova kuhinja. Također smo jesenas osnovali Dječji vrtić svetog Nikole u Belici. Budući da su iz Belice otišle sestre karmelićanke, koje su donedavno vodile svoj vrtić, Biskupija je odlučila nastaviti s vjerskim odgojem u toj župi i pobrinula se oko osnivanja novog vrtića. Ljetos smo zaključili i našu izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“. I htio bih istaknuti da smo ove godine obilježili 120. obljetnicu rođenja i 20. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Stoga smo hodočastili u Krašić i u zagrebačku katedralu na Stepinčev grob.

Koji su najveći izazovi današnjeg društva i kako Crkva tu može pomoći?

Jedan od najvećih izazova našega vremena jest kriza obitelji. Obitelj je, za nas vjernike, temeljna stanica društva. Može li društvo rasti, ako nema dobrih zdravih obitelji? Možemo li govoriti o perspektivi nekog društva ili naroda ako se razori obitelj? Crkva je poslana biti svjetlo svijetu, svjedočiti Krista koji je za sebe rekao da je Svjetlost svijeta. Crkva je zajednica vjere kojoj je Isus povjerio da čuva vrednote, koje se ne tiču samo vjerske razine, nego i naravne. Obitelj kao zajednica muža i žene i njihove djece naravna je vrednota. Crkva daje orijentire, ona je čuvarica vrednota, samo je pitanje može li to čovjek 21. stoljeća prepoznati ili će ipak živjeti samo po tijelu, a ne po Duhu.

Primajući priznanje Grada Varaždina, fra Bono Šagi je govorio o demografskom problemu i iseljavanju mladih. Kakva je situacija u Varaždinskoj biskupiji?

Iseljavanje mladih na našem području možda nije tako masovno kao u Slavoniji, ali prema statistikama, koje svake godine dobijemo od župnika, na području biskupije svake godine imamo oko tisuću više umrlih nego rođenih. Tako da smo u ovih 20 godina biskupije s početnih 380 tisuća vjernika došli na 360 tisuća.

Što još kaže varaždinski biskup pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u