Negativni trendovi: "Danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji" Foto: Varaždinska županija

Negativni trendovi: "Danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji"

Varaždinske vijesti | 25.1.2023. u 19:37h | Objavljeno u Aktualno

U prisustvu 80-ak članova udruge i ostalih uzvanika, u Malom Bukovcu održana je redovita godišnja skupština Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije, na kojoj je, između ostalih, prisustvovao i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Osim redovne godišnje skupštine, Udruga je ujedno proslavila i 20. godišnjicu djelovanja. Tom prigodom predsjednik Udruge Damir Jagić je istaknuo već dobro poznatu činjenicu - uzgajivači svinja rade u sve težem okruženju i danas se uzgojem svinja bave samo najžilaviji i najuporniji.

- Negativni trendovi su i dalje prisutni. Svinjogojska proizvodnja značajno se promijenila tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, a u posljednje dvije-tri godine na našem područja tom proizvodnjom prestalo se baviti oko 25 posto proizvođača. Nastavljen je trend smanjenja ukupnog broja svinja, ujedno se suočavamo i s padom prodajnih cijena svinja i rastom cijena repromaterijala – rekao je Jagić.

Svojim dolaskom podršku uzgajivačima dao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek koji im je zahvalio što unatoč izazovnim vremenima još uvijek ustraju u svinjogojskoj proizvodnji.

- Svjedoci smo da je iz godinu u godinu sve teže održati svinjogojski uzgoj. Stoga vas pozivam da se javite na Javni poziv Varaždinske županije za bespovratne potpore u poljoprivredi, ali i da pratite natječaje resornog ministarstva kako bi mogli prije svega zadržati opseg proizvodnje a i isto tako unaprijediti svinjogojski uzgoj – napomenuo je Vincek.

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_2.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_1.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_3.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_4.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_5.jpg

udruga_uzgajivaca_svinja_godisnja_skupstina_23012023_6.jpg