Što kažu ravnatelji nekih srednjih škola uoči sastanka oko nadoknade nastave zbog štrajka? Foto: Arhiva VV

Što kažu ravnatelji nekih srednjih škola uoči sastanka oko nadoknade nastave zbog štrajka?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.12.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Za razliku od varaždinskih osnovnih škola čiji su ravnatelji dva dana nakon završetka štrajka imali sastanak o nadoknadi nastave, ravnatelji osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija o tome će s predstavnicima  osnivača raspravljati sutra, u ponedjeljak, 9. prosinca.

No, već nakon završetka štrajka, bilo je jasno da i učenike županijskih osnovnih i srednjih škola čeka najvjerojatnije radni 23. prosinac i 9. travanj, ukidanje drugog dijela zimskih praznika od 24. do 28. veljače te produžetak nastavne godine do 26. lipnja, a produžetak nastave očekuje i maturante kojima je godina trebala završiti 22. svibnja.

Ipak, bit će puno teže pronaći “univerzalni” model nadoknade nastave za srednje škole jer nisu sve srednje škole u istoj situaciji.

- Realno gledano, mi jesmo izgubili 16 dana zbog štrajka, ali s obzirom da smo specifična škola čiji učenici imaju praksu tijekom tjedna, to baš i nije toliko. I mi ćemo morati nadoknađivati nastavu tijekom drugog dijela zimskih praznika, dakle od 24. do 28. veljače, ali nisam siguran da ćemo trebati produljiti nastavnu godinu do 26. lipnja. Mislim da ćemo morati produljiti svega dan ili dva - rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak.

Otežavajuća okolnost kod definiranja modela nadoknada koji bi bio isti za sve srednje škole je što nisu ni svi nastavnici štrajkali, a izgubljene sate moguće je nadoknaditi i u kraćem vremenskom periodu.

- Ako je netko izgubio šest sati zbog štrajka, ne znači da izgubljeno gradivo neće moći nadoknaditi za četiri sata. Mi smo na našoj školi u četvrtak i petak proveli anketu kako bismo utvrdili koliko je sati izgubio koji nastavnik, a svatko je morao napraviti i plan nadoknade - doznali smo od ravnatelja Elektrostrojarske škole Varaždin Igora Kosa koji je još na početku štrajka govorio kako nije isključena ni mogućnost nadoknade nastave subotama. Ni sada ne isključuje tu mogućnost.

- Glavno pitanje kod nadoknada subotama je prijevoz učenika u školu, s obzirom na veliki broj srednjoškolaca putnika. Potrebno je i sve uskladiti s Centrima izvrsnosti čija se nastava odvija subotama na varaždinskim srednjim školama - ustvrdio je.

Za Milana Žunara, ravnatelja Strojarske i prometne škole Varaždin u kojoj su većina učenika putnici i na kojoj se subotama izvodi nastava Centra izvrsnosti iz matematike, dvojbi nema: ako će biti nadoknada subotama, to će biti moguće tek na proljeće, kada s radom završe Centri izvrsnosti.

- Na našoj školi je Centar izvrsnosti iz matematike koji polazi više od 200 učenika te su nam prostori škole subotom zauzeti. Nakon što završi nastava u njima, moguća je nadoknada nastave subotama, a to je tek tijekom travnja ili svibnja - rekao je Žunar.