NEBESKI SPEKTAKL Noćas uživajte u Suzama svetog Lovre: kako ćete ih najbolje vidjeti? Foto: Ilustracija/Pixabay

NEBESKI SPEKTAKL Noćas uživajte u Suzama svetog Lovre: kako ćete ih najbolje vidjeti?

VV | 12.8.2020. u 20:04h | Objavljeno u Aktualno

Astronomi, ljubitelji zvjezdanog neba i romantičari noćas dolaze na svoje: noćno nebo isprekidat će kiša meteora poznatih kao Suze svetog Lovre.

- Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre 10. kolovoza događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza - objavio je Hrvatski astronomski savez.

Suze svetog Lovre pučki je naziv za Perzeide, meteorski roj kojem je izvor komet. Meteori koje ćemo promatrati su zapravo komadići ostavljeni u tragu ledenog kometa Swift-Tuttle koji našim Sunčevim sustavom prolazi svake 133 godione.
- Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore, s time da će Mjesec svojim sjajem smanjiti vidljivost sitnijih meteora - navode u Hrvatskom astronomskom savezu u kojem savjetuju da je najbolja pozicija za promatranje kiše meteorita što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Perzeidi uglavnom padaju s istoka prema zapadu, premda će se moći vidjeti na cijelom nebu, a za savršen ugođaj najbolje ih je promatrati izvan naseljenih mjesta, što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.
Hrvatski astronomski savez objavio je i upute za opažače, koje donosimo u nastavku:

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) - tamo ćete opaziti najmanje meteora

• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi...)

• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Označeno u