Natječaji za obrtnike i poduzetnike, stipendije, prijevoz učenika, priznanja Grada Varaždina...

Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Veliko zanimanje pokazali su obrtnici i poduzetnici za subvencije koje dodjeljuje Grad Varaždin. Zahtjev je podnijelo njih čak 373, dok ih je prošlih godina bilo upola manje, a 2016. svega 60.  Zbog toga će se pređena sredstva za subvencije od 1,6 milijuna kuna  povećati na više od dva milijuna, a za to će trebati promijeniti gradski proračun, a prije toga sve zahtjeve obratiti, tako da će na isplate potpora trebati malo više pričekati.

- To je najbolji pokazatelj da je Varaždin grad poduzetništva koje ne samo da je preživjelo, nego i ulaže -ocijenio je tijekom današnjeg kolegija varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je svoju tvrdnju potkrijepio i skorim natječajem za prostor u bivšoj menzi Varteksa za koji je interes pokazalo više informatičkih tvrtki.   

Iako je urbana sredina, Grad Varaždin ove je godine nastavio i s potporama u poljoprivredni. Radi se o dvije mjere: podjeli gnojiva domaćinstvima i OPG-ovima, koja je već obavljena, te potporama proizvođačima domaće hrane. Tako 11 OPG-a, koji su se prijavili i prodaju na varaždinskoj tržnici, mogu računati na 200 kn mjesečno, odnosno ukupno 25.000 kuna,  a još će po 5.000 kuna dobiti četiri prijavitelja.

-Time pomažemo da naši građani imaju mogućnost kupovine na gradskoj tržnici svakog dana, što nemaju ni u Švicarskoj. Kada su nam bili gosti iz Schaffhausena, čuli smo da oni imaju prodaju na tržnici samo dva dana u tjednu, a cijene su neusporedivo veće. Tako kilogram lisički kod nas stoji oko 10 eura, a kod njih 10 deka 30 eura, ukazao je Čehok, napominjući da je hrana jeftinija u Njemačkoj, ali Švicarci ipak tamo ne kupuju zbog toga što drže do sebe.

Dodao je da Grad Varaždin i na druge način pomaže poljoprivredi pa je tako ustupljeno zemljište na kojem se proizvode tikve za crno ulje, a pročelnik Tomislav Bogović je najavimo mogućnost pomaganja i proizvođačima zdrave hrane iz okolnih općina koje ne dodjeljuju potpore.

Raspisani su natječaji za dodjelu stipendija srednjoškolcima i studentima od 600 kuna, a koji se školuju za deficitarna zanimanja, koja su točno pobrojana, kao i za prijevoz učenika. Natječaji su otvoreni do 16. listopada, a novina je da svi oni koji se prijavljuju po prvi put mogu to učiniti isključivo putem interneta, tako da uopće neće trebati dolaziti u nadležan upravni odjel Grada Varaždina. Oni koji su ove potpore već ranije dobivali, trebaju dostaviti samo prosjeke ocjena, odnosno dokaz da su se upisali. 

Natječaj je raspisan i za prijavu kandidata za dodjelu medalja, priznanja i  nagrada, koji se dodjeljuju povodom Dana Grada. Od 1995. Grad Varaždin dodijelio je 129 medalja i 130 nagrada, a svega dvije osobe proglasio je počasnim građanima.  Mogućnost prijave kandidata imaju gotovo svi, pojedinci i udruge, i to isključivo putem pošte.

 Sportaši i rekreativci imat će mogućnost više sati provoditi u školskim sportskim dvoranama, među kojima je i nova dvorana VI. OŠ Varaždin. Naime, Grad Varaždin prihvatio je inicijativu za dodatnih šest sati, kao i da dvorane budu otvorene subotom, a što je predložila Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina koja će raditi raspored.

-Prednost će imati invalidi i udruge, a cijena po satu bit će ispod 60 kuna, najavio je Čehok.

 Nakon godina tijekom kojih se ništa nije događalo, počinju radovi na Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici  koja bi se kroz dvije godine konačno trebala staviti u funkciju. Grad Varaždin dobio je naime 320 tisuća kuna za njezino uređenje, koje će ukupno stajati oko dva milijuna kuna. Nakon toga, kako je najavila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, tu će se preseliti ured Turističke zajednice, a bit će otvoren i prezentacijski centar „Dobro od Varaždina“ u kojem će biti izloženi najpoznatiji varaždinski proizvodi.

Napokon kreće i 1,7 milijuna vrijedna obnova pročelja sinagoge, nakon čega će se urediti i unutrašnjost. O tome će biti riječi u petak kada će Varaždin posjetiti predstavnici židovske općine iz Čakovca te predsjednik zagrebačke židovske općine Ognjen Krauss, koji će obići i židovsko groblje gdje će se obnoviti grobna kuća.

 -Nakon što je završila kupališna sezona, nastavlja se s uređenjem Aquacityja, koji je bio dosta zapušten i to sada sređujemo, najavio je Čehok.

Kako je dodao pročelnik bogović, provedena je javna nabava i dobivena je korektna cijenu i rok od 25 dana tijekom kojeg će se postaviti geotekstil i mineral u jezero do dubine od pola metra, kao i pametni tuševi i klupe. Za ove radove Ministarstvo turizma odobrilo je 460 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost radova 1,6 milijuna kuna.