NAŠI POSLI Još jedno tijelo odbilo zahtjev za pristup nepravomoćnoj presudi varaždinskom gradonačelniku

| 21.9.2020. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Visoki upravni sud RH odbio je tužbu Ivice Kruhobereca protiv Povjerenika za informiranje RH u svezi zahtjeva na pristup informacijama, točnije presudi protiv Ivana Čehoka i dr., koju im je izrekao zagrebački Županijski sud, koji je također ne želi dati u javnost.

Obrazlažući zašto mu je odbijen zahtjev za spomenutu nepravomoćnu presudu iz 2018., koja je napisana 2018., povjerenik za informiranja dr.sc. Zorana Pičuljan navodi da je kazneni predmet povodom žalbe na rješavanju pred Vrhovnim sudom RH, a da se prigovor glede objavljivanja presuda na e-oglasnoj ploči ne može uvažiti jer ona „služi dostavi presuda strankama, a ne njihovoj objavi“.

- Konkretna presuda s obrazloženjem sadrži 300 stranica, radi se o kaznenom predmetu i nepravomoćnoj sudskoj odluci zbog čega je nespojivo s učinkovitim i neovisnim vođenjem kaznenog postupka javno iznošenje izvedenih dokaza koji su dio obrazloženja nepravomoćne presude. Zbog činjenice da se radi o nepravomoćnoj presudi postoji, mogućnost da ona nikada ne postane pravomoćna zbog povreda kaznenog postupka ili pogrešno, odnosno nepotpuno utvrđenog stanja pa omogućavanje javnosti eventualno pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja može dovesti do pogrešne percepcije javnosti o krivnji i potencijalno omogućiti pritisak na pravosuđe - naveo je Pičuljan obrazlažući zašto nije prihvatio žalbu Kruhoberca na rješenje zagrebačkog Županijskog suda, koji mu je 2019. odbio dati nepravomoćnu presudu nakon provedenog testa razmjernosti i testa javnog interesa.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...