NAŠA POSLA Nepravomoćno okončan višegodišnji sudski spor koji vode Grad Varaždin i JUGS

| 23.6.2019. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi Varaždin trebaju solidarno isplatiti EKOS Holdingu 1.888.277 eura u kunskoj protuvrijednosti, uvećano za zatezne kamate u visini eskontne stope HNB-a, koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta, koje je prethodilo tekućem polugodištu, uvećanu za osam postotnih poena, i to počevši od 16. svibnja 2011. pa do isplate.

Tako glasi prošlotjedna presuda varaždinskog Trgovačkog suda, koji je istovremeno odbio dva zahtjeva Grada Varaždina i Javne ustanove Gradski stanovi, i to prijedlog da se utvrdi ništetnim Sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju projekta društveno poticajne stanogradnje na lokaciji V. Novaka - II. faza, koji je 2011. godine sklopljen između kupaca, Grada Varaždina i JUGS-a, te prodavatelja, EKOS Holdinga.

Isto tako odbio je i prijedlog da se kupoprodajna cijena iz spomenutog sporazuma utvrdi ništetnim u dijelu iznad 400 kn/m2. Uz to, sud nalaže Gradu Varaždinu i JUGS-u da EKOS Holdingu solidarno naknade trošak parničnog postupka od 2.476.012 kn (163.910 kuna po ročištu), tako bi u slučaju pravomoćnosti ove presude gradska blagajna bila „lakša“ za oko 25 milijuna kuna, ako ne i koji milijun više, budući da bi kamate do eventualne pravomoćnosti mogle narasti na više od milijun eura.

Ovakva, za Grad Varaždin prijeteća situacija posljedica je višegodišnjih sudskih sporova koje vode, s jedne strane Grad Varaždin i JUGS, kao kupci zemljišta u ulici V. Novaka, i EKOS Holdinga, kao jedan od prodavatelja zemljišta, s druge strane. Dok Ekos Holding u sada objedinjenom postupku želi doći do novca za zemljište, Grad i JUGS nastoje proglasiti ništetnim spomenuti Sporazum o kupoprodaji.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti već u ponedjeljak prijepodne!