Dobro se utoplite prije izlaska Foto: VV arhiva / ilustracija

Nakon snijega, stižu i pravi zimski minusi: Zaštitite se od hladnoće

Varaždinske vijesti | 25.2.2018. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

Najavljeni val hladnoće stigao je i do naših krajeva, a nakon -8.3°C koliko je jutros u 7 sati izmjereno u Varaždinu, meteorolozi nam za narednih nekoliko dana prognoziraju i temperature od -15°C, moguće i nešto niže.

Stoga liječnici, ali i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, ovih dana daju preporuke kako se zaštiti, s obzirom da izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

- Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

- Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

- Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

- Starijim osobama i osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

- U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

- Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje. Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor.

- Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

- Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

- Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

- U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati Hitnu medicinsku službu (194) ili jedinstveni broj za žurne službe (112).

Među najugroženijim skupinama svakako su i beskućnici, a prema Planu zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima koji je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na području Varaždinske županije beskućnici se od hladnoće mogu skloniti u dvjema ustanovama: Prenoćištu za beskućnike Varaždin - dnevni boravak (Vodnikova 2, Varaždin) te Dom za odrasle osobe Jalžabet (Kolodvorska 1, Jalžabet).