Nakon promjene vrste otpada, stručnjaci "izbacili" MBO

Ivica Kruhoberec | 25.2.2019. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno

Sanacijski program i mišljenje Povjerenstva je potrebno doraditi, i to tako da se ukloni MBO, opišu varijante sanacije te napraviti cost-benefit analizu za varijante, zaključak je koji je donijelo Stručno povjerenstvo u postupku izdavanja suglasnosti za sanacijski program „Brezje“ Grad Varaždin, stručno tijelo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje treba odobriti sanacijski program za Brezje, ako Grad Varaždin želi sufinanciranje uklanjanja baliranog otpada.


„Ne može se oporabiti“

Taj je zaključak bio presudan za prošlotjedno raskidanje koncesije za bale sa zajednicom ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R, odnosno ugovora o interventnom zbrinjavanju bala s T&H Investom, sljednikom T7 VIS-a. Donijet je još u prosincu, nakon rasprave tijekom koje je više članova bilo suzdržano prema prijedlogu da se bale obrade u MBO postrojenju.
Tako je jedna članica Povjerenstva izričito navela da se “mehaničko-biološka obrada (MBO) treba ukloniti iz mišljenja, dok je druga ustvrdila da u “mišljenju ne treba biti MBO i dokument od T&H invest d.o.o.”, to tim više što su, kako je zaključeno, “primjedbe T&H Investa pristigle izvan roka za davanje primjedbi, ali ih je Povjerenstvo odlučilo uzeti u obzir i zaključio da nisu predmet Sanacijskog programa”.
Treći član ukazao je da su u „sanacijskom programu navedene tri varijante uklanjanja otpada, ali je detaljno obrađena samo varijanta uklanjanja otpada i odvoženja na MBO“.

                      Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...