Nakon poskupljenja s 5 na 5,27 kuna, parking je od danas u Varaždinu pojeftinio na 4,52 kune ili 0,60 eura

MGA | 11.1.2023. u 10:08h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je s prvim danom ove godine uslijed pretvaranja kuna u eure parkiranje u Varaždinu poskupjelo s ranijih pet kuna na 5,27 kuna ili 0,70 eura, od danas je parking u Varaždinu pojeftinio. Cijena za sat parkiranja iznosi 4,52 kune ili 0,60 eura. Nova cijena od danas se već naplaćuje putem SMS poruka.

Gradonačelnik Neven Bosilj u vezi te teme održao je jutros i konferenciju za medije, zajedno sa svojim zamjenikom Miroslavom Markovićem. Na konferenciji je izvjestio o sastanku s koncesionarom u Varaždinu tvrtkom Best In Parking na kojoj je dogovorena nova cijena parkiranja.

Kako je istaknuo gradonačelnik, nova će se cijena odnositi na sve vrste plaćanja parkiranja; SMS porukom, putem parking automata i karata koje se mogu kupiti na kiosku.

- Prvotna je ideja bila da se cijena zaokruži na 5,27 kuna ili 0,70 eura, a sad smo uspjeli ispregovarati da se ona spusti za deset centi na 0,60 eura tj. za 75 lipa na 4,52 kune. Zahvaljujemo i koncesionaru, mi dakle ne idemo prema Zakonu o uvođenju eura nego prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu koji nam dozvoljava promjenu cijene parkiranja bez obzira što imamo koncesiju. Nadamo se da će ovo barem malo našim sugrađanima olakšati ovaj inflatorni pritisak - rekao je Bosilj.

Osim toga, mijenjaju se i neke druge cijena. Dosadašnja cijena parkiranja u podzemnoj garaži tijekom noćnih sati iznosila je kunu po satu, a sad će biti 10 centi.

- To znači da ćete deset sati noćnog parkiranja plaćati jedan euro, to je pojeftinjenje od 25 posto. Također želim istaknuti jednu stvar vezano za koncesiju za naplatu parkiranja. Grad Varaždin dobiva 174.500 kuna financijski putem koncesije godišnje, ali koncesionar povrh toga ima i obvezu plaćanja kredita za Podzemnu garažu na Kapucinskom trgu. Ta obveza iznosi godišnje 2,1 milijuna kuna i traje još 15 godina. To znači da ukupne obveze koncesionara godišnje izose oko 300.000 eura - navodi gradonačelnik.