„Nakon novih analiza bala i dalje nema razloga voziti ih u MBO"

vv | 7.7.2019. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno

- Balirani otpad u Brezju može ići ili na odlaganje (D1) na odlagalište neopasnog otpada ili na energetsku oporabu, odnosno u spalionicu. Dakle, samo ove dvije mogućnosti vidi nadležno ministarstvo, upozorava doc. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović, docentica na Sveučilištu Sjever, koju smo pitali mogu li višestruko veće količine otopljenog organskog ugljika (DOC), koje su utvrđene nedavnom analizom, utjecati na Suglasnost koju je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na temelju Sanacijskog programa, posebice način zbrinjavanja bala.

Jedinstven primjer u svijetu

- Sanacijski program lokacije “Brezje”, kojeg je prihvatilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ostaje takav kakav jest, bez obzira na rezultate novih analiza sadržaja bala, čiji se rezultati, kao što ste objavili, osjetno razlikuju u odnosu na one dosadašnje, veli nam sugovornica govoreći o rezultatima analiza bala Dr. Andrije Štampara i Bioinstituta, prema kojima je DOC 14.088 mg/kg suhe tvari, odnosno čak 39 puta veći u odnosnu na mjerenja iz 2013., 2014. i 2017., kada je iznosio 365 mg/kg, pa je protiv potonjeg podignuta i kaznena prijava.

U vezi ovih odstupanja Gotal Dmitrović ukazuje da struka ne poznaje niti jedan primjer u kojem bi se količina DOC-a s vremenom povećavala.

- Postoje mnogo znanstvenih radova iz kojih se vidi koliko DOC a sadrži trava, papir, pelene i duge tvari. Prema metodi propisanom zakonskom regulativom, vrijednost DOC-a za biootpad iznosi 2.460 mgC/kg, dok je najviši za granje i travu te iznosi 27.700, odnosno 25.000 mgC/kg, što otvara pitanje kako se došlo do višestruko većih iznosa. Čak i da se otpad konzervirao - a nije se jer je folija prema specifikaciji proizvođača nakon sedam godina u idealnim uvjetima, plino i vodo propusna, što znači da imamo razgradnju - vrijednosti DOC-a s godinama ne mogu biti više, već samo manje, ukazuje.

Međutim, kako napominje, Sanacijski program napravljen je na temelju jako puno čimbenika i uzete su u obzir sve sastavnice okoliša, a ne samo vrste otpada ili DOC-a, od kojih su najvažniji oni koji utječu na lokaciju, odnosno okoliš lokacije.

- Sanacijski program obuhvaća utjecaj bala na okoliš, utjecaj manipulacije i uklanjanja bala na okoliš, ali i starosti te vrste otpada u balama. Dakle, više je čimbenika koji su uzeti u obzir prilikom izrade Sanacijskog programa, tako da nema nikakvog razloga za promjenom Programa, upozorava Lovorka Gotal Dmitrović.

Ništa bitno se nije dogodilo

Količine DOC-a nisu presudne ni kod određivanja vrste, odnosno ključnog broja otpada.

- Do promjene ključnog broja otpada u Brezju došlo je tijekom donošenja Suglasnosti na Sanacijski program, i to između druge i treće sjednice Stručnog povjerenstva, ali to nema nikakve veze sa Sanacijskim programom. Naime, promjena ključnog broja otpada u balama iz 20 03 01 (miješani komunalni otpad) u 19 12 12 ostali otpad (uključujući mješavine materijala) od mehaničke obrade otpada ne utječe na Sanacijski program jer razlika između ovih dviju vrsta otpada je u tome što 20 03 01 označava miješani komunalni otpad, a 19 12 12 je isti otpad koji je mehanički obrađen. Tako je otpad u Brezju, prije nego što je baliran, prošao kroz predobradu tijekom koje je iz njega izvađeno staklo, metali i dr, objašnjava Lovorka Gotal Dmitrović, koja smatra da je balirani otpad zapravo već ranije trebao nositi ključni broj 19 12 12.

Sa stručne strane, kako naglašava, ništa bitno se nije dogodilo nakon novih analiza, tako da i dalje ostaje pravni gordijski čvor jer su bale i dalje i pod ugovorom o interventnom zbrinjavanju iz 2008., kao i pod kasnijom koncesijom.

- Ako se ne uspije nagodba ni s jednom od dvije strane, onda će se morati odabrati jedna, koja mora dokazati da ima dozvolu za gospodarenje tom vrstom otpada. Uzme li se zajednica ponuditelja, koja ima mogućnost odlaganja, DOC je njihov problem. No, ide li se na raskidanje, onda bi se mogao uzeti novi laboratorij, i to vanjski, te napraviti nova analiza, ukazuje sugovornica koja smatra da nema razloga bale voziti u MBO jer, kao što je i navedeno u Suglasnosti MZOIE, Povjerenstvo je na 1. i 2. sjednici tražilo da MBO nije predmet Sanacijskog programa, odnosno da treba sve učiniti kako bi se dobilo sufinanciranje Fonda.