Nakon najuspješnije godine Knauf Insulation Hrvatska, nikad veće ulaganje u Novom Marofu - 120 milijuna eura!

vv / Kom lab | 11.7.2024. u 12:58h | Objavljeno u Aktualno

 Ova investicija neće samo modernizirati proizvodni proces već će i značajno doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija stakleničkih plinova za 80%

Knauf Inslulation Hrvatska se ponovno pokazao kao jedan od vodećih proizvođača građevinskih materijala, a ujedno i kao jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj. Naime, iza ove tvrtke, koja posluje već 44 godine, najuspješnija je godina poslovanja. Poslovna godina završila je s dobiti većoj od 14 milijuna eura uz 98 milijuna eura prihoda, od kojih je čak 82 milijuna ostvareno na tržištima Europe i ostalih država širom svijeta. No, već iduće godine očekuju još bolje rezultate, i to zahvaljujući stalnim ulaganjima.

Ulaganjima do rezultata

-Ponosni smo na prošlogodišnje poslovanje jer smo ostvarili rekordne kapacitete proizvodnje na svim linijama, što nam je omogućilo povećanu prodaju i izvanredne rezultate. S prihodima od 98 milijuna eura od kojih je većinski dio ostvaren na inozemnim tržištima te dobiti od 14 milijuna eura, potvrdili smo da smo jedna od vodećih kompanija, ne samo u Varaždinskoj županiji i u industriji proizvodnje građevinskih materijala, agregata i stakla, već i u cijeloj Republici Hrvatskoj, naglašava Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska.

No, tu se ne staje. Knauf Insulation Hrvatska nastavlja ulagati u tehnologije koje omogućavaju efikasnije i ekološki prihvatljivije procese, dok istovremeno radi na jačanju lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta i infrastrukturnim projektima. Ulaganje u održivi razvoj, inovativne tehnologije i uštede emisija u zrak vidljive su u strategiji kompanije, kao i u praksi. U tijeku je ulaganju od 120 milijuna eura u novu proizvodnu liniju u svojoj tvornici u Novom Marofu, koja će prvi put unutar grupacije Knauf Insulation, umjesto ljevačkog koksa, koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Sama investicija je već u visokoj fazi građenja i planirano je da sredinom iduće godine krene testni rad, a nakon toga do kraja godine i prva proizvodnja. Ova investicija neće samo modernizirati proizvodni proces, već će i značajno doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija stakleničkih plinova za 80 posto. Promjena tehnologije omogućit će Knauf Insulationu da postigne svoje ambiciozne ekološke ciljeve i dodatno pozicionira tvrtku kao lidera u održivoj industriji gdje se već godinama ponosi kao jedina tvornica kamene vune, koja većinom ne koristi fenol-formaldehidnu smolu, nego ekološko vezivo na bazi šećera, ECOSE.

-Razvoj i ulaganje u naše zaposlenike igra ključnu ulogu u ostvarivanju naših poslovnih ciljeva jer vjerujemo da je ljudski kapital najvažniji resurs svake kompanije. Kroz kontinuirano ulaganje u profesionalni razvoj i ostale benefite naših djelatnika, stvaramo uvjete za inovacije i unapređenja u svim aspektima našeg poslovanja," veli Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska.

Povezivanje Novog Marofa na dalekovod

- Dodatno smo ponosni na našu predanost održivosti i inovacijama kao svrsi našeg poslovanja gdje smo već dugo jedina tvornica, koja većinom koristi vezivo bez fenol-formaldehidne smole. A da bismo i dalje razvijali naše poslovanje, ove i sljedeće godine investiramo više od 120 milijuna eura u Novom Marofu, čime ćemo za duplo povećati kapacitete proizvodnje, investirati u najbolje što tehnologija kamene vune može ponuditi, kako bi poboljšali našu proizvodnju i minimalno utjecali na okoliš, veli Mršić.

Osim ekološke dobrobiti, kako dodaje, ova investicija donijet će i značajan društveno-ekonomski doprinos lokalnoj zajednici. Naime, jedan ključan element investicije je ulaganje u elektrifikaciju područja, a povezivanje Novog Marofa na 110 kV mrežu omogućit će elektrifikaciju cijelog područja grada i susjednih općina. Naravno, očekuje se otvaranjem novih radnih u novomarofskoj tvornici u kojoj je i sada najviše zaposlenika s područja grada Novog Marofa i okolice, odnosno Varaždinske županije, dok stranaca gotovo i nema.

- Osnažit će se lokalna zajednicu kroz otvaranje više od 80 novih radnih mjesta, otvorit će se dodane mogućnosti za razvoj i širenje lokalnih kompanija koje surađuju s nama, a kroz inovativnu tehnologiju doprinijet ćemo zaštiti okoliša i postaviti temelje za održivu budućnost i kompletnu tranziciju na električnu energiju zbog čega smo i investirali u povezivanje područja Novog Marofa na 110 kV dalekovod. Stoga je ovaj infrastrukturni projekt ne samo preduvjet za održivo poslovanje i transformaciju industrije cijele mikroregije, već nosi i županijski značaj, naglašava Mršić, koji napominje da su uz ovu, veliku investiciju, završene ili su u tijeku i mnoge druge manje, ali isto tako značajne, kao što je ulaganje od oko 10 milijuna eura u liniju za proizvodnju proizvoda za hortikulturu, koja bi se isto trebala realizirati do kraja 2025. godine.