Nakon gotovo deset godina, završilo suđenje Čehoku u "slučaju Carrington"

| 1.5.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon obrane, Čehok nije htio odgovarati na pitanja zamjenice ravnateljice UKSOK-a. Na pitanje predsjednice vijeća, kako se znalo da određene ponuđače ne treba zvati na javno otvaranje zbog neurednih ponuda, Čehok je rekao da taj tehnički dio ne zna i da se time nije bavio.

Završilo je, nakon gotovo deset godina, suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, njegovom tadašnjem zamjeniku Zlatku Horvatu i ostalim okrivljenim fizičkim i pravnim osobama, koje USKOK tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, ponajprije tako što bi pogodovali privatnom investitoru prilikom kupnje zemljišta za POS u Jalkovečkoj, zatim kod zamjene zemljišta radi izgradnje dvorane uz Dravu te prilikom naplate komunalnog doprinosa. Još predstoji izricanje presude i u ovom, drugom USKOK-ovom postupku protiv Čehoka, koji je u prvom, slučaju bale, djelomično pravomoćno oslobođen, a dio postupka bi se trebao ponoviti, kao što je dio vezan za aerodrom.

Prvostupanjski postupak protiv bivših varaždinskih gradskih čelnika, koji bi za spomenuta pogodovanja dobili stanove u zgradi u Ulici Tina Ujevića, zvanoj Carrington, priveden je kraju prošlog utorka završnim riječima okrivljenih, a tome su prethodile njihove obrane, odnosno njihovo ispitivanje, tijekom kojeg je Čehok, uz ostalo, odgovarao na pitanja o načinu na koji je došao do stana u Carringtonki. Naime, dok USKOK i svjedok tvrde da ga je dobio kao protuuslugu za pogodovanja, kao i zamjenik Horvat, Čehok tvrdi da ga je platio.

- Nekoliko sam puta plaćao novac na blagajni za kupnju stana na adresi Tina Ujevića, i taj prvi iznos sam doista predao Brumenu osobno, a ostalo na blagajni. Naime Brumen je često dolazio u vijećnicu, češće do Horvata, koji je vodio komunalno i stanogradnju, tako da smo mi prvu ratu platili njemu. Ne sjećam se točnih valuta, no siguran sam da je većim dijelom novac bio u kunama jer je meni prijatelj u to vrijeme vratio na ime posudbe oko 50.000 kuna, rekao je Čehok, dodavši za to postoji dokaz u spisu.

U jednom trenutku, kako je naglasio, htio je razvrgnuti ugovor o kupoprodaji stana jer je gradnja kasnila, kao i zato što je uslijed financijske krize teško bilo doći do kredita, koji su bili i skupi.

- No, Brumen je inzistirao da ostanem u ugovoru jer mu je to bilo potrebno za privlačenje kupaca. Stoga je upravo on predložio da sklapamo anekse, prikupljam novac i plaćam kada ću i koliko moći jer došlo je i do krize u prodaji stanova, ustvrdio je Čehok.

Kad je stan završen, kako je dodao, pozvan je na primopredaju.

- Nije bila postavljena keramika i nije bila opremljena kuhinja i neka rasvjetna tijela, što je prema ponudi trebalo biti. Zato nisam uselio u stan, a uslijed obaveza kao gradonačelnik očito sam negdje zametnuo ključeve jer, kada je krenula istraga, nisam mogao ni naći ključeve od stana te se u stan u istrazi ušlo uz pomoć bravara, ukazao je Čehok, napominjući da je i dan danas je stan neuseljen, a na njemu se provodi ovršni postupak po Imex banci.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.