Nakon 52 godine napokon ide projekt uređenja varaždinskog autobusnog kolodvora!

| 6.2.2018. u 12:31h | Objavljeno u Aktualno

Napokon će se nakon 52 godine krenuti u projekt uređenja prostora varaždinskog autobusnog kolodvora. Naime, kako je rečeno danas na konferenciji u gradskoj Vijećnici radi se o projektu dogradnje i adaptacije u vrijednosti od oko četiri milijuna kuna, a sama realizacija će započeti u lipnju kada završi školska godina.

Na pitanje zašto se toliko čekalo predsjednik uprave i vlasnik firme AP Varaždin, Antun Presečki rekao je da su oni s ovim projektom krenuli odmah dok su došli u Varaždin, prije tri godine.

- Istog momenta smo išli u realizaciju te su postojale razne kombinacije, planovi da se radi podzemni i slično. Dvije smo godine s profesorom Soldom radili na tome i došao je sada tren da se napokon napravi novi kolodvor – rekao je Antun Presečki, spomenuvši da ga je već bilo sram doći na kolodvor te Varaždin zaslužuje bolje.

Naime, kako je rečeno na prezentaciji projekta, bit će to prvi zeleni kolodvor u Hrvatskoj, a ujedno je i prezentiran autobus na električni pogon koji će se graditi sa slovenskim predstavnicima, tvrtkom Edison s kojom će AP Varaždin surađivati na obnovi i modernizaciji autobusnog voznog parka.

received_1729459317118293.jpeg

- Za sada ćemo implementirati elektriku na stare autobuse da iskoristimo ovaj dio koji imamo jer razmišljamo ekonomično, ali već radimo na tome da naši partneri iz Nizozemske naprave nove autobuse na električni pogon – među ostalim je naveo Presečki.

Spomenuo je, također, da kroz kolodvor dnevno prođe oko 4.000 ljudi te mu nije jasno što se do sada čekalo.

- Našim dolaskom ćemo pokušati dignuti Varaždin na onaj nivo koji zaslužuje, upravo je moja želja bila da taj prvi projekt zelenog kolodvora krene iz Varaždina – rekao je Presečki te na pitanje kako će se odvijati promet tijekom radova, odgovorio da će se dio autobusnog prometa izmjestit blizu varaždinskog groblja, napravit će se u suradnji s Gradom plan prema kojem će se raditi u ta tri mjeseca, a budući da u tom razdoblju nema škole, bit će sve lakše.

-Zato idemo, upravo u tom periodu raditi – zaključio je Presečki.

Varaždinski gradonačelnik Čehok tim je povodom zahvalio suradnicima.

- Dobit ćemo napokon autobusni kolodvor kojeg se nećemo morati sramiti. Ovaj je star, iz 65. godine. Zapušten, derutan, nefunkcionala, a inače, kolodvor je prvi kontakt turista i gosta s gradom. Mislim da je došlo vrijeme da se to uredi – rekao je Čehok.

Dodao je da se radi o zaštićenom prostoru pa zbog toga na njemu neće biti velike gradnje, ali adaptacijom i dogradnjom koja slijedi će se sve potrebe građana, turista i gostiju zadovoljiti.

- Odmah smo išli na taj projekt zelenog kolodvora i zelenog gradskog prijevoza što znači da ćemo dobiti elektrovozilo. Napravit ćemo jedan dio za punionice. Čuli ste, postoji mogućnost suradnje između slovenske tvrtke koja sada adaptira postojeća dizel vozila u elektrovozila. Stoga je moguća suradnja Grada, grupe Presečki i sa našim Sveučilištem. Moguć je njihov ulazak u Tehnološki park o čemu ćemo isto razgovarati. Ova tehnološka nadogradnja kolodvora i što će se napraviti tijekom ljeta, nastojat ćemo napraviti na taj način da putnici neće biti oštećeni, odnosno na taj način da kolodvor normalno funkcionira cijelo vrijeme – rekao je Čehok, dodajući da će kolodvor biti na ponos cijelom gradu.

received_1729459650451593.jpeg

NJ.E. gospođa dr. sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj pohvalila je projekt te naglasila što se projektom ne ide samo u estetiku već i na elektrifikaciju.

- Na taj se način radi u Sloveniji u suradnji s tvrtkom Edison koja povezuje razne aktere te mi u tom smislu zaista postavljamo neke trendove koje drugi prate. Drago mi je da se Varaždin uključio, među prvima te nas prati – navela je slovenska veleposlanica Knez.

Projekt uređenja autobusnog kolodvora predstavio je prof. dr. sc. Božo Soldo, glavni voditelj i autor projekta.

- Radi se o dogradnji oko 80 metara kvadratnih dok je sve ostalo adaptacija i rekonstrukcija koja se sastoji od izmjene vanjske stolarije, izmjene vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, izmjene pokrova i bojanje nosive čelične konstrukcije, izgradnje terase i zelenog krova – rekao je profesor Soldo.

Naveo je, također, da će se napravit 35 parkirnih mjesta za autobuse te 12 ispod nadstrešnice, a na pitanje hoće li biti parkirnih mjesta za građanstvo rekao je da će na ulazu biti rampa sa senzorom koji prepoznaje registarske oznake, tako da unutar kolodvora neće biti prostora za parkiranje građana, ali je gradonačelnik dodao da će se taj problem riješiti.

received_1729459567118268.jpeg