Je li Njemačka obećana zemlja: Najveći troškovi života stanarina i režije Foto: Ilustracija

Je li Njemačka obećana zemlja: Najveći troškovi života stanarina i režije

DW/V.V. | 8.12.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Prosječna bruto plaća u Njemačkoj iznosi oko 3000 eura. Nakon što se od toga odbiju svi porezi, prirezi i doprinosi, za samca preostaje oko 2000 eura, dok za čovjeka s obitelji i najmanje dvoje djece to iznosi nešto malo više od 2200 eura.

U usporedbi s drugim europskim državama Njemačka slovi kao relativno jeftina za život. Prema statističkim podacima za normalan život je u Njemačkoj 2019. godine bilo potrebno mjesečno 750 eura, ali troškovi isto tako uvelike ovise o tome da li živite u metropoli, gradu ili nekoj manjoj sredini. Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka. Što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju europsku zemlju. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od europskog prosjeka.

Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razliku od mjesta stanovanja. Za život u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, stan veličine 30 kvadrata se, prema navodima internetskog portala "wohnungsboerse.net”, u prosjeku plaća 16,22 eura po m2 - to je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura. München je još skuplji. Za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po m2, znači oko 1040 eura. Osim stanarine za struju i druge režije troškovi su u prosjeku mjesečno oko 215 eura. 

Kuhanje je daleko isplativije od odlaska u restorane. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili cappuccino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura. Cijena namirnica u Njemačkoj može znatno varirati, ovisi o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Javni prijevoz za život je ključan. Cijene vozne karte se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura. Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a samim time su i cijene dosta različite. Ima robe za svačiji džep. Prema statističkim podacima, prosječne traperice koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom. A na kraju sezone uvijek ima sniženja tako da cipele, koje su ranije koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Telefoniranje također košta. Ponuda operatera je velika, a konkurencija se natječe tko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i Internet nude i supermarketi. U paketima, ovisno o izboru, imate mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korištenjem Interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU-a... Navest ćemo samo jedan primjer. Trgovački lanac Aldi nudi 2 GB brzog Interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna.

Označeno u