Najmanje požara tijekom glavnog napora požarne sezone u posljednjih 12 godina

Varaždinske vijesti | 23.11.2023. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu danas je održana konferencija za medije na temu analize ovogodišnje protupožarne sezone i nabave informatičke opreme u sklopu EU projekta “Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH – eHVZ”, vrijednog 1.314.173,18 EUR-a, o čemu su govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj projekta Dalibor Rihtarić.

Na početku izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je pozdrave i zahvale svome pomoćniku za priobalje Jošku Grančiću, načelniku Sektora za potporu, pripremu i programe Siniši Petkovičeku, koji je zadužen za Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku te Daliboru Rihtariću, voditelju projekta eHvz i njegovu timu.

- Od početka požarne sezone do 15. studenoga imali smo tri velika požara na priobalju i jedan na području Grada Osijeka. Prvi od tih, požar na Grebaštici, trajao je dva dana i napravio štetu na nekoliko kuća, vozila i maslinika. Bilo je potrebno 490 bacanja vode iz zraka kako bi se doveo u nadzor te je pet vatrogasaca bilo ozlijeđeno. Požar na području Župe dubrovačke bio je vrlo zahtjevan, nošen vjetrom, na vrlo zahtjevnom terenu uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Na tom požaru su dubrovački vatrogasci imali pomoć vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te je izvršeno sveukupno 228 bacanja vode iz zraka. Nije bilo stradalih na ovome požaru. Treći zahtjevniji požar u priobalju dogodio se na Otoku Čiovu, na teškom i nepristupačnom terenu. Za njegovo stavljanje pod nazor bila su potrebna 544 bacanja vode iz zraka. Nije bilo izgorjelih objekata. Zadnji veći požar se dogodio na kontinentu, u prostoru poduzeća Drava International – Osijek. Jedan je vatrogasac teže stradao i oporavlja se, a mnogobrojni vatrogasci su poslani na preventivne zdravstvene preglede. Na sanaciji požara sudjelovao je prvi put i robot za gašenje požara - objasnio je zapovjednik Tucaković.

Dodao je i kako smo u provedbi Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku ove godine imali 56 subjekata, što je veliki napredak i odmak od 13 subjekata koliko ih je bilo na početku Programa prije nekoliko godina.

- U odnosu na prošlu godinu, bilo je daleko manje požara, ponajprije zbog iznadprosječne količine padalina, no zbog toga su vatrogasci imali veliki broj intervencija u borbi s poplavama i olujnim nevremenom. Valja napomenuti kako je ove godine, u Supetru na Braču, prvi puta otvorena dislokacija koju su odrađivale isključivo vatrogaskinje. To je bio pilot projekt za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koji se pokazao izuzetno uspješnim i nastavit će se u narednim godinama -  kazao je Tucaković.