Nagrada za životno djelo poznatom vinaru, humanitarcu i promotoru županije Branku Kežmanu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nagrada za životno djelo poznatom vinaru, humanitarcu i promotoru županije Branku Kežmanu

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 15:21h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije za 2021. godinu.

Tako će nagradu za životno djelo Varaždinske županije za 2021. godinu posthumno dobiti Branko Kežman, poznati vinar, humanitarac i veliki promotor Varaždinske županije u zemlji i šire.

Kežman je zajedno sa suprugom vodio tvrtku s preko 30 zaposlenih. Bio je istaknuti član brojnih udruga, predsjednik Udruge vinogradara “Trsek” Ludbreg koja je organizator Međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu na kojem se svake godine skupilo preko 200 vinara s područja Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije. Jedan je od idejnih začetnika Vinske ceste, koja danas obuhvaća šest kušaonica vina, a svoju ljubav prema vinu utkao je i u obradu svog vinograda te je uvijek s ponosom isticao kvalitetu svog vina, koja je i 2020. godine potvrđena u Londonu na prestižnom natjecanju Decanter gdje je Vinarija Kežman osvojila brončanu medalju za Rajnski Rizling 2019. te preporuku za Muškat žuti 2019. Uz sve to, Kežman se neumorno zalagao za obnovu i rekonstrukciju OŠ Martijanec, organizirao je brojne humanitarne aktivnosti na području cijele Općine, bio je predsjednik nekadašnjeg nogometnog kluba Slanje, te dugogodišnji predsjednik NK Podravine Ludbreg. Kežman je bio i tajnik Udruge umirovljenika Martijanec, bio je veliki prijatelj i zagovornik unaprjeđenja vatrogastva Općine Martijanec, član Športsko-rekreacijske Udruge Sudovčina, vijećnik Općinskog vijeća, član školskog odbora OŠ Martijanec te član Upravnog odbora Županijskog saveza poljoprivrednih udruga.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Opća bolnica Varaždin kako pravna osoba, te Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiolog, voditeljica Epidemiloške službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije kao fizička osoba, iako je na današnjoj sjednici Skupštine bio prijedlog da se ona dodijeli dr. sc. Sonji Obranić, molekularna biologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Bio je prijedlog da se nagrada dodijeli dr.Obranić, koja zaslužuje priznanje, apsolutno, o tome nema zbora, ali mogli smo nagradu dati samo jednoj osobi. Stoga smo odlučili da nagradu dobije dr. Čusek, a kao pravna osoba OB Varaždin, zbog tereta kojeg je nosila u ovoj pandemiji. Oko toga smo se svi složili - rekao je varaždinski župan Radimir Čačić i odbacio navode da dr. Obranić nije odabrana jer nije članica HDZ-a.

- Da li je član stranke, nemam pojma. Ne znam ništa o tome - rekao je.

Za nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, kao pravne osobe, predložene su Udruga Varaždinsko bučino ulje koja je tijekom prošlegodine osvojila čak dvije zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu, Udruga za zaštitu prirode i okoliša "Zasadi stablo, ne budi panj!", koja je provođenjem kampanje sadnje stabala potakla više od 20 000 sudionika diljem Hrvatske da zasade 60.000 stabala, čime je svojim djelovanjem približila održiv koncept življenja i korištenja prirodnih resursa, a kao fizičkoj osobi predložen je Robert Kopjar, poznati vinar te vlasnik i direktor trgovačkog poduzeća Comet iz Novog Marofa, koje danas zapošljava 120 zaposlenika.

Nagrade dobitnicima bit će uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine, povodom Dana županije 8. rujna ove godine.