Nagrada "Najpothvat u vatrogastvu" vatrogascima iz Varaždina, N. Marofa, B. Huma, V. Toplica, Šćepanja i Radešića Foto: VV arhiva

Nagrada "Najpothvat u vatrogastvu" vatrogascima iz Varaždina, N. Marofa, B. Huma, V. Toplica, Šćepanja i Radešića

HVZ/VV | 6.5.2023. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

U Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu 4. svibnja svečano je obilježen Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana, zaštitnika svih vatrogasaca.

Obilježavanje je bila i prigoda za uručenje nagrada za životno djelo u vatrogastvu: Povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića, Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića te nagrade za Najpothvat u vatrogastvu.

Proslavi su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik Predsjedništva HVZ Ante Sanader, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ, zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ i predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, predsjednici koordinacija vatrogasnih zajednica, ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec - Matijevac i bivši glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

U svojem obraćanju predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader čestitao je svim vatrogascima u Republici Hrvatskoj njihov dan sa željom da ih nebeski zaštitnik čuva u poslu koji obavljaju svakodnevno.

- Stojimo na raspolaganju svim našim građanima, a mnogi naši kolege su i stradali na ovome poslu te tako dali svoju žrtvu. Svaki odlazak vatrogasca na intervenciju ostavlja pitanje da li će se sa intervencije vratiti živ, što daje važnost poslu koji radimo - kazao je.

Naglasio je i ponos na tradiciju od 160 godina hrvatskog vatrogastva kojeg priznaju u Europi.

- Danas je hrvatsko vatrogastvo temeljeno na snazi naših temeljnih postrojbi, a to su naša dobrovoljna vatrogasna društva i naše profesionalne vatrogasne postrojbe. Veliki smo sustav od 150.000 vatrogasaca što je i potvrda da je naš sustav najveća organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Čestitam i zahvaljujem svim vatrogascima koji su na raspolaganju našim građanima - rekao je zaključno Sanader i zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku na vođenju novog sustava vatrogastva, kao i počasnom predsjedniku Franji Greguriću za svoj doprinos u razvoju vatrogastva.

Čestitkama u povodu Dana vatrogastva pridružio se i Slavko Tucaković koji je uputio čestitke svima koji su dobili nagrade i visoka životna vatrogasna priznanja. Naglasio je da vatrogastvo Hrvatske u Europi izrazito cijene, a da su temelj svega ljudi.

- Velika vrijednost vatrogastva su želja i volja pomoći svojem prijatelju, odmah i uvijek. To su stvarale naše generacije, duh vatrogastva i dobrota je uvijek u vama. Prisjetimo se svih poginulih vatrogasaca koji su dali svoj život jer mi vatrogasci smo jedna velika obitelj - rekao je Tucaković.

Nagrade za životno djelo u vatrogastvu

Dobitnici Povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića su: Stjepan Venus (posmrtno), Nikola Tramontana, Stjepan Sršić, Dušan Stuhne, Franjo Celner, Josip Hamp, Franjo Petek, Antun Varga, Ivan Čemple, Zoran Smolić, Stjepan Herman, Stjepan Combaj, Klaudio Karlović, Nikola Pasariček.

Dobitnici Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića su: Slavko Bardač, Antun Štorga, Marijan Marković, Stjepan Berulec, Vladimir Piškor, Slavko Gauš.

Najpothvat u vatrogastvu

Dobitnici nagrade Najpothvat u vatrogastvu iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za intervenciju spašavanje unesrećenih iz autobusa na autocesti A4 u kolovozu 2022. godine su: Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Marof, Dobrovoljno vatrogasno društvo Breznički Hum, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždinske Toplice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šćepanje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Radešić.

Iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za intervenciju spašavanja dviju osoba iz okruženja požara i dima nagradu Najpothvat u vatrogastvu su dobili Juraj Hrust i Igor Jurišić iz DVD-a Bijela Gorica.

Iz Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije za intervenciju prilikom pada zrakoplova Najpothvat su dobili: Zdravko Ojkić iz DVD-a Voćin i Dobrovoljno vatrogasno društvo Voćin.

Iz Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske za intervenciju prilikom pada zrakoplova nagradu Najpothvat u vatrogastvu su dobili DVD-ovi Supetar, Bol i Pučišća.

Iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke za intervenciju sudar vlakova nagradu Najpothvat u vatrogastvu je dobila Javna vatrogasna postrojba Grada Novske.

Iz Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije za interevnciju spašavanja unesrećenih na autocesti je Javna vatrogasna postrojba Slavonski Brod.

Na kraju dodjele Slavko Gauš se zahvalio u ime nagrađenih te pozvao na zajedništvo svih vatrogasaca koji su tu zbog istog cilja, a to je pomoć građanima u svakom trenutku.

Za doprinos u očuvanju hrvatske vatrogasne povijesti zahvalnica je dodjeljena Tihani Rubić čija je obitelj sačuvala osobne predmete učitelja hrvatskog vatrogastva Mirka Kolarića te ih poklonila Muzeju hrvatskog vatrogastva.

Prije svečane proslave najviši vatrogasni dužnosnici zapalili su svijeće na grobu počasnog predsjednika HVZ-a Teodora Frickog te u čast svim preminulim vatrogascim i braniteljima, a položili su vijenac na spomeniku ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Stjepanu Deželiću.