Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Odazovite se pozivu i testirajte se! Foto: VV arhiva / ilustracija

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Odazovite se pozivu i testirajte se!

dr. Katica Čusek Adamić | 4.4.2022. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Rak debelog crijeva obuhvaća novotvorevine smještene na tri anatomske lokacije u debelom crijevu i to u kolonu, u rektosigmoidnom prijelazu debelog crijeva i u završnom dijelu debelog crijeva.

Rizični faktori u nastajanju raka debelog crijeva su: (1) nasljedna sklonost prema razvoju tumora debelog crijeva, adenomatoznim polipima i kroničnim upalama crijeva, (2) vanjski faktori: pretjerana tjelesna težina, konzumacija crvenog mesa, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola.

Na nasljedne faktore ne možemo utjecati, dok korekcijom vanjskih faktora i zdravim životnim navikama možemo smanjiti vjerojatnost pojave ove bolesti. Osobe koje imaju nasljednu sklonost prema raku debelog crijeva ulaze u programe nadzora i kontrole ranije, s 40 godina, s ciljem ranog otkrivanja prvih promjena i pravovremenog liječenja. Ostale osobe u Europi i kod nas test probira na rak debelog crijeva rade s navršenih 50 godina putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva je na visokom drugom mjestu po učestalosti kod žena (iza raka dojke) i na trećem mjestu kod muškaraca (iza raka prostate i raka pluća). Prema stopama novoobljelih (incidencija) i smrtnosti (mortalitet) na 100.000 stanovnika, Varaždinska županija je u preklapanju s prosjekom za Hrvatsku, ali stope smrtnosti u Varaždinskoj županiji su nešto veće od prosjeka za Hrvatsku. U našoj županiji godišnje se otkrije 60-75 novih oboljelih na 100.000 stanovnika, a umru u prosjeku 43 osobe na 100.000 stanovnika.

Kako je pandemija utjecala na preventivni program, zašto je testiranje važno i kako se provodi test, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...