Na varaždinskom placu otvorene kućice sa sadnicama, a Udruga tržnica traži jasne upute

MGA/VV | 8.4.2020. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Od danas je na Gradskoj tržnici Varaždin krenula prodaja presadnica i sezonskog povrća u drvenim kućicama, javljaju na Facebook stranici "Varaždinski plac", te pozivaju sve da ih posjete, uz pridžavanje svih propisanih mjera.

Također donosimo dopis koji je Udruga hrvatskih tržnica uputila Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, a odnosi se na uvjete i datum otvaranja zelenih dijelova tržnica (prodaja povrća i voća) te ribarnica i mliječnih kuća za prodaju od strane OPG-a.

- Slobodni smo Vam kao Udruga hrvatskih tržnica uputiti zahtjev za službenom objavom uvjeta pod kojima se mogu otvoriti dijelovi tržnica koji prodaju povrće i voće sa klupa, te ribarnica i mliječnih kuća, a odnose se na izravne proizvođače, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Naime već nekoliko dana se putem vaših tiskovnih konferencija i medija prenosi vijest o mogućnostima otvaranja dijelova tržnica na kojima se prodaje povrće i voće s klupa pod određenim tehničkim uvjetima koji nisu službeno i nedvojbeno objavljeni kako bi bili svima jasni. Naime dolazi do različitih tumačenja od strane lokalnih i županijskih stožera, gradskih uprava, tržnica, sanitrane i epidemiološke službe i sl. U toj zbrci većina tržnica je započela sa pripremama po vlastitom nahođenju, a temeljem onoga što se moglo isčitati iz navedenih neslužbenih izvora. Pri tome su angažirani značajni resursi od ljudskih, materijalnih i financijskih, a još uvijek nitko točno ne zna da li dobro postupa. Napominjemo kako u Hrvatskoj prema našoj procjeni postoji oko 100-tinjak tržnica na oko 150 lokacija, koje ukupno imaju oko 450.000 m2 prodajnog prostora (natkrivenog, otvorenog i potpuno zatvorenog), od čega najmanje 70% ima mogućnosti prodaje u ograđenom ili zatvorenom djelu tržnice.

Takvi tipovi tržnica mogu zadovoljiti sve sada propisane uvijete i mjere koje su dane trgovačkim lancima za rad. Ne postoji valjani razlog za neizjednačavanje prodaje povrća i voća, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, tjestenine i meda u trgovačkim lancima u odnosu na ovakve tržnice. Naime zakonodavstvo prilikom davanja uvijeta za prodaju hrane na tržnicama primjenjuje istovjetne tehničke uvjete kojima se jamči zdravstvena sigurnost hrane svima koji prodaju hranu bili oni trgovački lanci, dućani ili tržnice. Jedina razlika je u tome što se na tržnicama prodaje gotovo isključivo povrće i voće iz domaćeg uzgoja i to od strane samih proizvođača. Ovo je jedina razlika, a sada naša zajednička obaveza u ovoj nesretnoj situaciji da ih sačuvamo i spasimo od propasti.

Ne želimo razmišljati o scenariju kada bi prestao uvoz hrane, a posebno povrća, na koji način bi onda funkcionirala opskrba hranom. To je tema nakon što prođe ovo zlo, jer nas ovo sada poučava kako treba razmišljati o domaćoj proizvodnji prije kriza. Molimo vas da hitno objavite uvjete za otvaranje djelova tržnica na kojima se prodaje domaće povrće i voće i ostali prehrambeni proizvodi od strane OPG-ova, te datum od kada se prodaja može provoditi. Isto tako vas molimo da objavite i uvjete za prodaju s klupa u ribarnicama, rashladnim vitrinama u mliječnim kućama pri čemu valja navesti kako je dopuštena prodaja i jaja, tjestenine i meda, naravno iz domaćeg uzgoja.

Vas smatramo jedinim relavantnim za odgovor i naloge kako da postupamo uvažavajući sve što činite u ovoj situaciji i vi i zdravstvena struka, jer smo svjesni činjenice kako je zdravstvena zaštita i sigurnost svih stanovnika sada prioritet - stoji u dopisu kojega potpisuje predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Božo Granić.