Na tapeti županijsko obiteljsko srebro: "Zanimljivo što to pitanje postavlja članica strane hrvatskog Al Caponea"

IHR/Varaždinske vijesti | 29.11.2023. u 10:25h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine ponovno je zaiskrilo između HDZ-a i Reformista, i to zbog prodaje županijskih udjela u nekim tvrtkama, koje je vijećnica Reformista Natalija Martinčević nazvala "županijskim obiteljskim srebrom".

- Kako se radi o tvrtkama od vitalne važnosti i značaja za Varaždinsku županiju, koje su od javnog interesa, čak i prirodnog dobra, samo otvaranje tih tema je opasno je i suspektno, posebno kada dolazi od HDZ. Rasprodaja društvenog u interesu privatnog, to je model koji je još Sanader usavršio. Demantirajte da ne postoje takve namjere županijske vlasti - poručila je vijećnica Martinčević.

viber_slika_2023-11-29_09-36-01-049.jpg

Župan Anđelko Stričak po tom je pitanju ustvrdio kako je zanimljivo što to pitanje postavlja članica stanke hrvatskog Al Caponea.

- Prolistajte crnu kroniku.. Coning dužan porez, Coning u stečaj, Čačić ovo, Čačić ono. Vi ste bili dragovoljci, prvoborci u Fondu za privatizaciju, to nije bio Čačić, Znači, uvažena vijećnice, ništa se ne radi zakulisno, ništa da vijećnici nisu s time upoznati i ništa što Županijska skupština nije odobrila. Nijedna jedina dionica nije prodana, pronevjerena, darovana nekom. Ako se vi odlučite kao vijećnici da ćemo to uraditi, onda ćemo to uraditi, to nije odluka župana. Vaša je prva i zadnja - poručio je Stričak, no odgovorom nije bila zadovoljna vijećnica Martinčević.

- Meni je drago da vi želite Čačića staviti u zanimljiv kontekst, ali za razliku HDZ-a, kao službeno dokazane osuđene kriminalne organizacije, Čačić za kriminalno djelo nikad nije bio optužen, nije čak ni pozvan na obavijesni razgovor, a vi ste pripadnici kriminalno osuđene organizacije. Bojimo se da će se rasprodati obiteljsko županijsko srebro. Uz novu lisnicu europskih fondova vi predviđate pad u proračunu, a imate sve mogućnosti za rast. Meni je jasno, idu izbori, vi trebate izaći s nečim pred birače. Nema fondova, proračun pada, pa hajdemo prodati županijsko obiteljsko srebro. To podržati nećemo - poručila je Martinčević koja se osvrnula i na nove projekte koji su započeli u Varaždinskoj županiji.

- Mi se često župane ne slažemo, ali postoje situacije u kojima bi se trebali složiti, a to su činjenice koje su poznate i egzaktne. Jedna od takvih je činjenica koja je poznata i objavljena u službenim dokumentima, a to je da je Varaždinska županija u mandatu župana Čačića bila najuspješnija po povlačenju sredstava iz EU fondova. Svi su bili osmišljeni, pripremljeni, odobreni, započeti, a neki ugovoreni u mandatu Čačića i Reformista. Od onih koji su započeti i završili sve je jasno, a situacija se malo muti čije se izvršavanje prebacilo u vaš mandat. Mi smo radili kontinuirano, neke smo projekte prijavii 2017., neke 2018., neke 2020. godine i logično da se nešto od toga prebacilo u vaš mandat. Neki od velikih projekata se završavaju sada, nažalost, neki uz silna kašnjenja i drastična povećavanje troškova radova, ali sama činjenica da su projekti odobreni ili započeti dovode do toga da je Varaždinska županija najuspješnija u europskim projektima i u protekle dvije godine, što se vama u javnom diskursu učinilo zgodno pripisati sebi. Potpuno je jasno da vaših projekata nema, demantirajte me ako to nije točno. Stoga tražim popis svih projekata s pripadajućim iznosima, kontima na koje su knjiženi, s naznakom datuma i svih potpisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava - zatražila je na današnjem aktualnom satu vijećnica Reformista.

viber_slika_2023-11-29_09-36-00-768.jpg

Župan Stričak ustvrdio je kako je prošli petak bio povijesni dan za Varaždinsku županiji.

- Započeli smo ili otvorili niz investicija. Ali to nije bilo prošle godine, to je bilo tri godine. Otvorili smo OHBP, prije toga Spinalni centar, Istočnu obilaznicu, a Centralni operacijski blok počeli smo graditi 2006,. u prvom Čačićevom mandatu, Centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija 2018. godine... Svi koji mislite da je bilo u petak, razmislite je li bilo u petak - uzvratio je župan Stričak.